RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Trump objavio na Twitteru: Danas izlazim iz bolnice, ne bojte se koronavirusa

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump proveo je više od dva dana u vojnoj bolnici Walter Reed, gdje je hospitaliziran nakon što mu je potvrđen koronavirus i nakon što je počeo osjećati simptome bolesti.

Tijekom dana se govorilo o tome kako će se uskoro saznati izlazi li Trump iz bolnice.

U večernjim satima po našem vremenu sam Trump objavio je kako uskoro izlazi iz bolnice, a Amerikancima je poručio da se ne boje koronavirusa.

Trump: Izlazim iz bolnice, ne bojte se korone

U poslijepodnevnim satima je objavljeno kako će u 21 sat po našem vremenu Trumpovi liječnici objaviti kakvo je njegovo stanje te izlazi li iz bolnice. 

Oko pola sata prije toga na Twitteru se javio sam Trump i preduhitrio ih objavivši kako izlazi iz bolnice.

Ovo je cijeli njegov tvit:

“Danas izlazim iz bolnice u 18:30 sati. Jako se dobro osjećam! Ne bojte se koronavirusa. Ne dajte mu da dominira vašim životom. Pod Trumpovom administracijom smo razvili sjajne lijekove i znanje. Osjećam se bolje nego prije 20 godina”, napisao je.

Trump u bolnici cijeli ponedjeljak tvitao i pisao o koroni

Boraveći od petka u bolnici Walter Reed u predgrađu Washingtona, Donald Trump je objavio niz videosnimki kako bi uvjerio javnost da se oporavlja od koronavirusa kojim je zaraženo 7,4 milijuna Amerikanaca i umrlo više od 209.000. "Ovo je vrlo interesantno putovanje. Puno sam naučio o covidu", rekao je u videosnimci koju je u nedjelju objavio na Twitteru.

Trumpov povratak u Bijelu kuću mogao bi mu pomoći da se njegova kampanja vrati u normalu, dok traje teška izborna bitka protiv demokrata Joea Bidena.

>> TIJEK DOGAĐAJA MOGLI STE PRATITI IZ MINUTE U MINUTU NA INDEXU

21:20 CNN javlja kako su pomoćnici Trumpa molili da ostane u bolnici. Zabrinuti su oko toga kako bi izgledalo ako mu se stanje pogorša u Bijeloj kući.

21:00 Trumpovi liječnici su izvijestili o njegovom stanju.

“Predsjednikovo stanje se popravlja, primit će još jednu dozu remdesivira i pustit ćemo ga doma”, rekao je liječnik Sean Conley.

“Prošla su 72 sata od zadnje vrućice, a iako se još nije skroz izvukao, zadovoljava standarde za puštanje iz bolnice kući, gdje će biti okružen medicinskim stručnjacima”, rekao je njegov liječnik Sean Dooley.

Brian Garibaldi rekao je da je Trump sinoć primio treću dozu remdesivira te kako će danas primiti četvrtu dozu, a sutra u Bijeloj kući petu i posljednju dozu.
 

20:40 Trump se oglasio na Twitteru. Kaže kako danas izlazi iz bolnice.

“Danas izlazim iz bolnice u 18:30 sati. Jako se dobro osjećam! Ne bojte se koronavirusa. Ne dajte mu da dominira vašim životom. Pod Trumpovom administracijom smo razvili sjajne lijekove i znanje. Osjećam se bolje nego prije 20 godina”, napisao je.

20:15 Glasnogovornik Bijele kuće javlja kako će Trumpov liječnik Sean Conley u 15 sati po lokalnom vremenu održati presicu za medije. Očekuje se da će objaviti ostaje li Trump u bolnici ili ne.

Po našem vremenu, presica se održava u 21 sat, odnosno za 45 minuta. Tekstualno ćemo je prenositi uživo na Indexu.

19:43 CNN javlja kako Trump, koji je u bolnici Walter Reed, govori da "mora izaći odavde", pozivajući se na izvor koji je upoznat s njegovim današnjim telefonskim pozivima. 

CNN-u je rečeno da je Trump upozoren kako može očekivati negativnu reakciju ako izađe prerano, ne samo sa zdravstvene strane, nego i sa strane kampanje. 

19:17 Tajna služba je odbila komentirati hoće li se agenti koji su se danas vozili u automobilu s Trumpom samoizolirati. Naime, kako javlja NBC, predsjednik nikamo ne ide bez agenata Tajne službe, pa su se i danas vozili s njim u automobilu iako je pozitivan.

19:08 Dio osoblja iz Zapadnog krila Bijele kuće u kojem rade novinari je poslan da radi od kuće, a Bijela kuća kaže kako se radi o mjeri opreza.

18:51 Dvoje članova osoblja iz ureda glasnogovornice Kayleigh McEnany, Chad Gilmartine i Karoline Leavitt, pozitivni su na koronavirus, reklo je dvoje izvora za CNN. Isto javljaju i NBC i Bloomberg.

18:47 Ivanka Trump i njen suprug Jared Kushner su negativni na koronavirus prema rezultatima testa koje su dobili jutros.

18:30 Udruženje novinara dopisnika iz Bijele kuće je za NBC News poručilo kako ne znaju za nikakve nove slučajeve nakon pozitivnog testa glasnogovornice McEnany.

18:13 Novinari su danas postavili pitanje Joeu Bidenu o drugoj debati s Trumpom koja bi se trebala održati sljedeće srijede po našem vremenu, 15. listopada.

Pitali su ga hoće li pristati na debatu, na što je Biden odgovorio da hoće ako znanstvenici kažu da je sigurno.

18:00 Senator Lindsey Graham je na Twitteru objavio kako je razgovarao s Trumpom i kako on zvuči sjajno te je spreman vratiti se na posao.

"Upravo sam razgovarao s predsjednikom, on zvuči sjajno. Jedva čeka da se vrati na posao! Jako je uzbuđen i zbog imenovanja sutkinje Amy Coney Barrett u Vrhovni sud i fokusiran na dobre poslove koji bi stimulirali ekonomiju", objavio je.

17:30 Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany je objavila da je pozitivna na koronavirus.

> Opširnije

16:58 Dužnosnik iz Bijele kuće otkrio je za ABC News kako su stigli rezultati testa za potpredsjednika Mikea Pencea i njegovu suprugu. Kako je rekao dužnosnik, oboje su negativni.

Podsjetimo, Mike Pence za sutra ima zakazanu debatu s kandidatkinjom Joea Bidena za potpredsjednicu SAD-a, Kamalom Harris.

16:50 Prva dama Melania Trump poručuje da je dobro i da će nastaviti odmarati doma.

Rekla je kako moli za sve koji imaju koronavirus ili čiji je član obitelji zaražen, a zahvalila se i cijelom osoblju koje se brinulo za nju.

16:40 Predsjednik Venezuele, Nicolas Maduro, poželio je Trumpu brz oporavak od koronavirusa.

16:28 Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 41 dolaru, potaknute nagovještajima liječnika američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi uskoro mogao biti otpušten iz bolnice, samo nekoliko dana nakon što mu je dijagnosticirana zaraza koronavirusom. > Opširnije

16:10 Guverner New Jerseya, Phil Murphy, poziva na federalnu suradnju kako bi vlasti pronašle sve osobe koje su bile u njegovom golf klubu u New Jerseyu na prikupljanju sredstava za kampanju u četvrtak navečer. 

Kako piše CNN, Trump i osoblje su već tada znali da je on bio izložen virusu.

"Mi smo preuzeli inicijativu, na državnoj i lokalnom razini. Ali, znate, trebamo suradnju s federalnom razinom. Sve to osoblje (iz golf kluba, op.a.) živi u New Jerseyu iako su gosti bili iz cijele zemlje, rekao je CNN-u jutros.

CNN podsjeća i kako su predsjednik i prva dama objavili kako su pozitivni na koronavirus nekih osam sati nakon ovog događaja. 

"Molim vas, ako znate da ste bili izloženi nekome tko ima koronavirus, idite u karantenu. Ne želim biti Grinch, ali tako moramo pristupiti", rekao je i dodao kako je sve to na razini neopreznog kada se radi izlaganju ljudi koronavirusu.

15:50 Otvoreno je trgovanje dionicama na Wall Streetu. Kako javlja CNN cijene dionica su više nego jučer uslijed informacija da će Trump biti otpušten iz bolnice.

15:40 Fauci je komentirao događaju u vrtu Bijele kuće, u Vrtu ruža te dodao kako se sve te osobe koje su bile na događaju treba kontaktirati. 

Fauci je rekao kako se obavezno treba pronaći sve ljude, posebno nakon što je obolio novinar New York Timesa, Michael Shear, koji je bio na tom događaju.

Shear je rekao kako ga nitko nije kontaktirao i postupao s njim kao kontaktom.

15:23 Predstojnik Ureda Bijele kuće Mark Meadows izrazio je danas optimizam da bi predsjednik Donald Trump mogao tijekom dana biti otpušten iz bolnice jer mu se zdravstveno stanje popravlja.

U izjavi za Fox News, Meadows je rekao da će liječnički tim procijeniti Trumpovo stanje tijekom jutra. "I dalje smo optimistični da će se moći vratiti u Bijelu kuću kasnije tijekom današnjeg dana", navodi se u pisanoj izjavi. > Opširnije

15:21 Izvori su CNN-u rekli kako je Trump još u nedjelju zahtijevao da ga puste iz bolnice. 

"Dosta mu je bolnice", rekao je jedan od izvora za CNN. Izvor dodaje kako je Trump zabrinut kako izgleda kao slabić ako je u bolnici. 

15:10 Anthony Fauci, glavni direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je danas CNN-u kako on nije bio uključen u zdravstvenu njegu predsjednika te je odbio komentirati njegovo zdravstveno stanje. 

"Nisam bio uključen, ali ipak, ne želim razgovarati o predsjednikovom slučaju jer to nije nešto o čemu mi je zapravo dozvoljeno razgovarati. Ali osobno, nisam bio povezan s direktor njegom predsjednika", rekao je CNN-u.

pohvalio je liječnike koje se brinu za Trumpa rekavši kako ima optimalnu njegu.

"Mogu reći da su moji kolege jako dobri liječnici te da su jako kvalificirani i uvjeren sam da predsjednik dobiva optimalnu skrb"; zaključio je.

14:50 Liječnici odlučuju hoće će pustiti Trumpa iz bolnice kasnije danas, javlja AFP.

14:33 Aktivni tajni agent komentirao je za CNN da se vožnja Trumpa s agentima ispred bolnice kako bi pozdravio obožavatelje nikad nije smjela dogoditi. Agenti koji su bili s Trumpom su sada u karanteni. > Opširnije

14:10 Trump je objavio još jedan tvit. 

"DANAS je ZADNJI dan za registraciju za GLASANJE u ARIZONI, FLORIDI, GEORGIJI, OHIJU I TEXASU! Kliknite dolje za više informacija i idemo #MAGA!" napisao je Trump uz link na stranicu svoje kampanje.

12:55 Trump je u pola sata objavio novih 15 tvitova, to je već 17 tvitova rano jutros po lokalnom vremenu. Sve je tvitove napisao velikim slovima. 

"BURZE NA NAJVIŠIM RAZINAMA, GLASAJTE!", "NAJJAČA VOJSKA IKAD, GLASAJTE!", "ZAKON&RED, GLASAJTE!". "SLOBODA RELIGIJE, GLASAJTE", "NAJVEĆE REZANJE POREZA IKAD, I JOŠ JEDNO STIŽE, GLASAJTE!". "401(K), GLASAJTE!" "NAJBOLJA SKRB ZA VETERANE, 91% ODOBRAVANJA", "  "SVEMIRSKA SILA, GLASAJTE!", "OGROMNO REZANJE REGULACIJE, GLASAJTE!, "PRO LIFE! GLASAJTE!", "ZAŠTITIMO UVJETE U ZDRAVSTVU, GLASAJTE!", "BORIMO SE PROTIV KORUMPIRANIH MEDIJA KOJI ŠIRE LAŽNE VIJESTI, GLASAJTE!, "ZAŠTITIMO NAŠ DRUGI AMANDMAN, GLASAJTE!, "MIR PUTEM SNAGE (VRATIMO NAŠE VOJNIKE KUĆI) GLASAJTE!" tvitovi su koje je Trump zaredom objavio.

Potpuno je jasno, Trump silno želi ostaviti dojam da je dobro.

12:45 "Volimo Trumpa!", "Još četiri godine!", "Donald Trump ZAUVIJEK!" neke su od poruka Trumpovih obožavatelja ispred vojne bolnice Walter Reed koje je on nagradio iznenadim posjetom sinoć, kada se provozao pored njih i mahao im iz SUV-a u predsjedničkoj karavani.

12:34 Trump je objavio novi tvit. Cijeli tvit je napisan velikim slovima, a u njemu se Trump obrušio na demokrate.

"AKO ŽELITE OGROMNO POVEĆANJE POREZA, NAJVEĆE U POVIJESTI NAŠE ZEMLJE (KOJE ĆE NAM UPROPASTITI EKONOMIJU I POSLOVE), GLASAJTE ZA DEMOKRATE!!!" napisao je Trump.

12:24 Trump je objavio svoj prvi današnji tvit, oko 6:20 po lokalnom vremenu. Podijelio je navodnu izjavu svog birača, ustvrdio da će burze probiti najviše rekorde i poručio biračima da glasaju.

"'Glasam za Donalda Trumpa. Moj otac je sindikalni radnik i njegov mirovinski plan se utrostručio za vrijeme predsjednika Trumpa.' Glasač iz SAD-a. Hvala vam i imajte na umu da se burza priprema za probijanje svih svojih najviših razina. SLJEDEĆA GODINA ĆE BITI NAJBOLJA IKAD. GLASAJTE, GLASAJTE, GLASAJTE !!!!!" napisao je Trump. 

12:20 Trumpova očigledna strategija, u kojoj silom pokušava uvjeriti svijet da je dobro, a čemu su pridonijeli i njegovi liječnici, možda ima učinka na investitore.

Globalna tržišta i američke dionice rastu nakon što su Trumpovi liječnici rekli da bi predsjednik mogao biti otpušten iz Nacionalnog medicinskog centra Walter Reed već danas. Brzi oporavak mogao bi ublažiti veliku neizvjesnost oko američkih izbora sa samo četiri tjedna preostala u kampanji.

11:40 Bijela kuća "puca sebi u nogu dajući nedosljedne i miješane poruke o zdravstvenom stanju predsjednika Donalda Trumpa", rekla je u ponedjeljak analitičarka CNN-a za nacionalnu sigurnost Samantha Vinograd.

"Tijekom kriznih vremena središnji fokus američke vlade trebao bi biti slanje poruka o stabilnosti kako bi se odvratilo zloćudne aktere da iskoriste uočene ranjivosti u aparatu nacionalne sigurnosti", rekla je Vinograd, bivša viša savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika.

"Ovog puta, nažalost, tim je toliko nesposoban za komuniciranje tako da izgledaju potpuno neorganizirano i potpuno neistinito. I to pogoršava svaki privid stabilnosti koji bi administracija mogla iznijeti", rekla je Vinograd. 

11:04 Obitelj Trump bolest vidi kao "prikaz neoprostive slabosti", izjavila je Mary Trump, odmetnuta nećakinja Donalda Trumpa.

Govoreći za NPR ovog vikenda, rekla je da su i predsjednik i njegov pokojni otac bolest smatrali neprihvatljivom.

"Zbog toga je SAD u užasnoj situaciji u kojoj je sada", rekla je. "Zato što Trump ne može priznati slabost bolesti ili bolesti drugih ljudi."

10:39 Niz je pitanja o Trumpovoj covid-krizi na koja i dalje nema odgovora. 

Jedno od kritičnih pitanja glasi kad su točno u Bijeloj kući saznali da je Trump pozitivan na covid-19, a tu su i kontradiktorne informacije o njegovom zdravstvenom stanju. > Opširnije

10:11 Najmanje deset ljudi u obitelji predsjednika Donalda Trumpa, američkoj vladi i krugu savjetnika i nedavnim kontaktima pozitivno je na koronavirus. Sumnja se da se zaraza proširila na Trumpovom događaju na kojem je najavljena nominacija sutkinje Amy Coney Barrett za Vrhovni sud.

U nastavku je popis svih kojima je dosad potvrđena zaraza.

Sadašnji i bivši dužnosnici Trumpove administracije:

  • Hope Hicks, jedna od najbližih Trumpovih pomoćnica
  • Nicholas Luna, jedan od pomoćnika Bijele kuće, ujedno jedan od najbližih Trumpovih suradnika
  • Kellyanne Conway, bivša savjetnica u Bijeloj kući

Članovi Kongresa i sudstva: 

  • republikanski senator Mike Lee iz Utaha i Thom Tillis iz Sjeverne Karoline, obojica su članovi Senatskog pravosudnog odbora
  • republikanski senator iz Wisconsina Ron Johnson

Dužnosnici Republikanske stranke i osoblje Trumpove kampanje:

  • predsjednica RNC-ja Ronna McDaniel, predsjednica Republikanskog nacionalnog odbora
  • menadžer Trumpove kampanje Bill Stepien
  • Chris Christie, bivši guverner New Jerseyja

Članovi obitelji Trump:

  • prva dama Melania Trump 

9:02  NBC javlja da Melania Trump neće posjetiti svog supruga zbog rizika po osoblje.

"Ona ima covid", komentirao je neimenovani dužnosnik za NBC u subotu. "To bi izložilo agente koji bi je vozili tamo i medicinsko osoblje koje bi je dovelo do njega", dodao je.

8:41 Prošlo je više od dva dana otkako je predsjednik Donald Trump zrakoplovom prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed, ali i dalje se ne zna točno gdje se zarazio i koga je možda on zarazio.

Još važnije, i dalje su nejasne mnoge stvari o Trumpovom stanju, a Bijela kuća i Trumpovi liječnici i dalje iznose kontradiktorne informacije.

8:18 "Tajvan se nada da će američki predsjednik Donald Trump uskoro ozdraviti od koronavirusa kako bi nastavio voditi slobodni svijet u pružanju otpora kineskim ispadima", rekao je u ponedjeljak predsjednik tajvanskog parlamenta, prenosi Reuters.

7:52 Stariji savjetnik za kampanju Jason Miller, kada ga je CNN-ova Ana Cabrera upitala o sigurnosti Trumpovih skupova u kampanji, rekao je da će se mjeriti temperatura prisutnih uz davanje maski za lice i sredstva za dezinfekciju ruku, što su koraci koji su se, barem službeno, primjenjivali i prije Trumpove dijagnoze.

7:51 Mnogi pomoćnici ili kontakti predsjednika Donalda Trumpa koji su nedavno bili pozitivni na covid-19 prisustvovali su svečanostima u Bijeloj kući u čast Trumpove kandidatkinje za Vrhovni sud Amy Coney Barrett 26. rujna u Rose Gardenu.

Najmanje sedam ljudi koji su prisustvovali događaju, uključujući predsjednika i prvu damu, pokazali su se pozitivnima na koronavirus.
 
Predsjednik sveučilišta Notre Dame, vlč. John Jenkins, bivši savjetnik predsjednice Kellyanne Conway i Thom Tillis iz Sjeverne Karoline, koji su sjedili relativno blizu jedan drugog, pokazali su se pozitivnima.

Bivši guverner New Jerseyja Chris Christie također je bio pozitivan na testu i preventivno se prijavio u bolnicu u subotu jer ima astmu.

Conway, Christie, Trumpova savjetnica Hope Hicks i njegov voditelj kampanje Bill Stepien - koji su svi bili pozitivni - također su bili uključeni u pripreme za raspravu uoči Trumpovog sukoba u utorak s demokratskim kandidatom Joeom Bidenom.

7:51 Započinjemo današnje praćenje događaja vezanih uz Trumpovu zarazu koronavirusom iz minute u minutu. Razvoj događaja pratite na Indexu.

Trumpovo zdravstveno stanje nejasno, iz bolnice bi mogao biti pušten i danas

Američki predsjednik mogao bi u danas izaći iz bolnice gdje se liječi od covida-19, kazali su njegovi liječnici, premda je njegovo zdravstveno stanje još nejasno a stručnjaci izvan bolnice upozoravaju da bi njegov slučaj mogao biti težak.

Boraveći od petka u bolnici Walter Reed u predgrađu Washingtona, Donald Trump je objavio niz videosnimki kako bi uvjerio javnost da se oporavlja od koronavirusa kojim je zaraženo 7,4 milijuna Amerikanaca i umrlo više od 209.000. "Ovo je vrlo interesantno putovanje. Puno sam naučio o covidu", rekao je u videosnimci koju je u nedjelju postavio na Twitteru.

Trumpov povratak u Bijelu kuću mogao bi mu pomoći da se njegova kampanja vrati u normalu, dok traje njegova teška izborna bitka protiv demokrata Joea Bidena.

Anketa Reuters/Ipsos objavljena u nedjelju pokazuje kako Biden vodi ispred Trumpa za 10 postotnih bodova.

Oko 65 posto Amerikanaca reklo je da se Trump ne bi zarazio  da je ozbiljnije shvatio virus.

Trumpovi liječnici rekli su da se njegovo zdravlje poboljšava te da bi se mogao vratiti u Bijelu kuću već u ponedjeljak.

Dali mu i deksametazon

Ipak, 74-godišnjega Trumpa liječe steroidima, deksametazonom,  koji se normalno uzima samo u najtežim slučajevima. Također već dva dana, od kure od pet dana,  intravenozno dobiva antivirusni lijek remdesivir.

Liječnik Bijele kuće dr. Sean P. Conley u ponedjeljak je rekao da je Trumpovo stanje bilo teže nego što je prije priznao. Conley  je rekao da je Trump imao visoku temperaturu  u petak ujutro te da je dobio kisik nakon što mu je pala razina kisika u krvi.

Liječnici koji nisu povezani s Trumpovim liječenjem rekli su kako sumnjaju da bi njegovo stanje moglo biti gore nego što je Conley rekao.  Kao stariji muškarac prekomjerne težine Trump je u kategoriji koja ima veću vjerojatnost razviti teže komplikacije ili umrijeti od bolesti.

Trump je stalno umanjivao rizike pandemije od prve pojave ove godine te je u više navrata kršio odredbe o fizičkoj udaljenosti u svrhu suzbijanja širenja zaraze.

U nedjelju navečer snimljen je kako sa stražnjega sjedala crnoga automobila, s maskom na licu, maše pristašama okupljenima ispred vojne bolnice. Za vrijeme vožnje, s njim su se u automobilu mogle vidjeti još dvije osobe. Osim toga rekao je da se sastao s vojnicima i pripadnicima hitnih službi - što je izazvalo kritike da bi još više Amerikanaca moglo biti izloženo zarazi.

Biden (77) je nekoliko puta negativno testiran na bolest nakon što je dijelio pozornicu s Trumpom tijekom debate prošli utorak. Trebao bi nastaviti kampanju u ponedjeljak na Floridi, gdje ankete pokazuju tijesnu utrku na ključnom bojnom polju za izbore 3. studenoga.

Nekoliko osoba koje su bile pristupne svečanosti u Bijeloj kući 26. rujna kada je Trump nominirao Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, pozitivno je testirano na covid-19.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Donalda Trumpa instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Donald Trump

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više