Trump opet napao Amazon

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Donald Trump je ponovno u subotu kritizirao Amazon i upozorio skupinu najbogatijeg čovjeka na svijetu Jeffa Bezosa na fiskalne nepravilnosti i njegovo korištenje američke pošte drugi put u tri dana.

"Govori se da Američke pošte gube prosječno 1,5 dolar po svakom paketu koji dostavlja Amazon, što ukupno predstavlja milijarde", napisao je Donald  Trump u prvom jutarnjem tweetu.

Istaknuvši da navodi podatke New York Timesa, prenio je da je "veličina lobija te grupe eksplodirala".

Zatim se prebacio na dnevni list The Washington Post, u vlasništvu Jeffa Bezosa, i napisao da te ekipe lobista Amazona "ne uključuju Lažni Washington Post, koji se koristi kao lobist i tako bi trebao biti registriran".

"Amazon sada mora platiti pravu cijenu i poreze!" zaključuje predsjednik SAD-a.

The Washington Post je brzo odgovorio na te optužbe u online članku i naveo da "Post djeluje neovisno o Amazonu, iako je to medij u osobnom vlasništvu Jeffreyja P. Bezosa, osnivača i vođe Amazona".

U četvrtak se američki predsjednik u tweetu javno zabrinuo zbog malog poreza koji će Amazon platiti u Sjedinjenim Državama. U srijedu su glasine o njegovoj namjeri da ograniči dominaciju tog internetskog diva smanjile cijenu dionica na burzi.

Antipatija američkog predsjednika prema osnivaču Amazona je dobro poznata. Članak u srijedu na stranicama Axiosa navodi "opsjednutost" američkog predsjednika Amazonom i njegovu želju da napada tu skupinu kroz zakone protiv monopola.

Amazon je često bio kritiziran i u Sjedinjenim Državama i u Europi zbog svojih optimizacijskih poreznih postupaka kojima su jako smanjili poreze. Ali to se promijenilo porastom zarade tvrtke koja je 2016. platila 412 milijuna dolara poreza federalnoj vladi.

Pročitajte više