Trump otpustio sve koji su ga istraživali: "Ovo je vrlo opasno, nije nikakva slučajnost"

Screenshot: YouTube

ŠOKANTNA vijest o Trumpovom otpuštanju direktora FBI-a izazvala je lavinu reakcija političara, medija i korisnika društvenih mreža.

Većina se slaže da je ovim potezom Trump prešao granice svojih ovlasti, a neki ga nazivaju "niksonovskim" činom zbog paralela sa skandalom bivšeg američkog predsjednika.

Američki političari su upozorili da bi zbog ovakve situacije moglo doći i do ustavne krize u državi.

"Ovo nije slučajnost, prekoračio je ovlasti i prekršio zakon"

Senator Chuck Schumer komentirao je otkaze Sally Yates, Preeta Bharare i Jamesa Comeyja: "Ovo ne izgleda kao slučajnost". Korisnici društvenih mreža složili su se s njegovim mišljenjem te istaknuli da je Trump otpustio sve koji su istraživali njegovu vezu s Rusijom.


Američka unija za civilne slobode (ACLU) izjavila je: "Nezavisnost direktora FBI-a trebala bi osigurati da predsjednik ne prekorači svoje ovlasti i ne djeluje protiv zakona. Ovaj temeljni princip ugrozio je Trumpov otkaz čovjeku koji ga je istraživao".

"Ovaj potez pokazuje koliko se boji istrage o vezi s Rusijom"

Senatorica Elizabeth Warren postavila je pitanje: "Da li netko stvarno vjeruje da je Trump otpustio Comeyja jer je bio nepravedan prema Hillary?"

Senator Tim Kaine izjavio je: "Trumpovo otpuštanje Comeyja pokazuje koliko strahuje zbog istrage svoje veze s Rusijom".


Snowden: "Ako se ja mogu suprotstaviti ovom potezu, možete i vi"

Predsjednik Nacionalnog demokratskog odbora Tom Perez izjavio je da je Trumpov potez "vrlo opasna zloupotreba moći" te da zbog njega trebaju posebnog tužitelja u istrazi.

Edward Snowden je poslao poruku: "Bez obzira na politiku, svaki Amerikanac trebao bi osuditi ovakvu intervenciju u rad FBI-a. Direktor FBI-a godinama me pokušavao zatvoriti zbog političkih aktivnosti. Ako se ja mogu suprotstaviti njegovom otkazu, možete i vi".

 

Pročitajte više