Trump pobjesnio na Twitteru, napao istragu o dosluhu s Rusijom

Foto: Hina/Getty Images

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u nedjelju je u nizu tweetova napao specijalnog istražitelja Roberta Muellera zbog istrage o dosluhu s Rusijom tijekom američkih predsjedničkih izbora, piše CNN.

Trump je u objavama ustvrdio da je Mueller u "sukobu interesa, koji uključuje sporne poslovne veze zbog kojih ne bi trebao voditi istragu". Također je optužio Muellera da je u proces uključio "previše demokratskih istražitelja" te iznio lažnu tvrdnju o uzroku istrage o dosluhu s Rusijom.

Trump je objavio svoje izjave tjedan dana nakon što je njegov bivši odvjetnik Michael Cohen odobrio objavljivanje snimke na kojoj s tadašnjim predsjedničkim kandidatom Trumpom razgovara o plaćanju Playboyeve zečice, koja tvrdi da je bila u vezi s njim. Cohen je također izjavio da je Trump znao za sastanak u 2016. između članova njegove kampanje i skupine Rusa koja im je trebala dati inkriminirajuće informacije o protukandidatkinji Hillary Clinton.

>>CNN ima snimku: Trump dogovara isplatu Playboyeve zečice

>>Cohen tvrdi da je Trump znao za sastanak s Rusima

"Nema dosluha! Robert Mueller pokrenuo je lov na vještice koji sada vodi 17 (povećanje od 13, uključujući Obaminog odvjetnika) bijesnih demokrata. Počelo je lažnim dosjeom koji su platili pokvarena Hillary Clinton i demokrati. Stoga je ovaj lov na vještice ilegalna prevara!", objavio je Trump na Twitteru.

"Hoće li Robert Mueller ikada objaviti svoj sukob interesa u odnosu na predsjednika Trumpa, uključujući činjenicu da smo imali vrlo lošu i spornu poslovnu vezu, odbio sam ga postaviti za šefa FBI-ja i Comey mu je bliski prijatelj", napisao je o Muelleru.

"Također, zašto Mueller u istragu uvodi samo bijesne demokrate, od kojih su neki radili za pokvarenu Hillary, a drugi, uključujući i njega, su radili za Obamu... I zašto Mueller ne istražuje svu kriminalnu aktivnost i pravi dosluh s Rusijom na strani demokrata - Podesta, dosje?".

Istina je da je Mueller bio direktor FBI-ja tijekom Obamine administracije, ali na taj položaj ga je postavio predsjednik George W. Bush u 2001. godini. Kada je trebao prekinuti mandat u 2011., Obama je zatražio da ostane na položaju još dvije godine, a Senat je jednoglasno odobrio produženje mandata. Također, Mueller je registrirani republikanac.

Nakon Muellerovog izbora za posebnog istražitelja, ministarstvo pravosuđa je zaključilo da kod njega nema sukoba interesa.

Laž o uzroku istrage o Rusiji

Trump je na Twitteru ponovio lažnu tvrdnju da je istragu o Rusiji pokrenuo dosje o istrazi protiv njega koji je sastavio bivši službenik MI6 Christopher Steele. Međutim, istraga je počela u srpnju 2016., kada je FBI dobio dojavu australskih službenika koji su izjavili da im je George Papadopoulos rekao o navodnim ruskim informacijama o Hillary Clinton. Papadopoulos, bivši Trumpov savjetnik, kasnije je priznao krivnju za lažnu izjavu FBI-ju i surađuje u Muellerovoj istrazi.

Dopis koji su ranije ove godine objavili republikanci također je potvrdio da je istraga o dosluhu s Rusijom započela zbog informacija koje je iznio Papadopoulos.

Zaprijetio da će prekinuti rad vlade ako ne dobije novac za zid

Službenik Bijele kuće prošle godine je za CNN izjavio da je Trump razgovarao s Muellerom kao mogućom zamjenom za otpuštenog direktora FBI-ja Jamesa Comeyja. Trump je na Twitteru često napadao Muellera zbog "sukoba interesa" i najavio mogući pravni postupak protiv njega u svibnju. The Times je u četvrtak objavio da Mueller pregledava i Trumpove tweetove u sklopu istrage o ometanju pravde.

Trump je u nedjelju također zaprijetio da će zaustaviti rad vlade ako Kongres ne da novac za zid na granici s Meksikom, a opet je napao i medije.

Pročitajte više