Trump: Pomogao sam Musku dok sam bio predsjednik, bili smo prijatelji

Foto: EPA

Bivši američki predsjednik Donald Trump jučer je tijekom intervjua za CNBC izjavio da je pomogao milijarderu Elonu Musku dok je bio u Bijeloj kući. No, Trump nije precizirao kako je to pomogao Musku za vrijeme svog predsjedničkog mandata.

Trumpa su pitali o Musku tijekom gostovanja u jutarnjoj emisiji "Squawk Box" na CNBC-u. Voditelj je spomenuo izvješće New York Timesa objavljeno prošlog tjedna u kojem se kaže da se Trump nedavno sastao s Muskom i nekoliko bogatih republikanskih donatora dok je tražio donacije za svoju kampanju. Trump je odgovorio da se sastao s Muskom prošlog tjedna.

Trump: Godinama sam bio Muskov prijatelj i pomagao mu dok sam bio predsjednik

"Što vam je Musk rekao? Mislite li da ćete na kraju dobiti njegovu podršku?", pitao je voditelj Trumpa. Trump je rekao da ne zna, a zatim se osvrnuo na neodređenu pomoć za koju je rekao da je pružio Musku.

“Bio sam prijatelj s njim tijekom godina. Pomagao sam mu dok sam bio predsjednik. Svidio mi se", kazao je Trump. Nije jasno na koju je pomoć Trump mislio. Musk, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, godinama je imao koristi od državne pomoći svojim tvrtkama, uključujući regulatorne kredite za Teslu, porezne olakšice za kupce Tesle i ugovore za raketne usluge za SpaceX.

Trump i njegovi saveznici žele da Musk govori na republikanskoj konvenciji u srpnju, izvijestio je CNBC prošli tjedan.

Musk poručio da neće donirati novac predsjedničkim kandidatima

Musk nije rekao kojeg će kandidata podržati za predsjednika. Prošle je godine za CNBC rekao da je glasao za predsjednika Joea Bidena 2020., iako je također rekao biografu Walteru Isaacsonu da uopće nije glasao na izborima te godine.

Musk je prošle godine rekao da ne bi glasao za Bidena nego za Trumpa 2024. Bidena je vrijeđao i u nazvao ga "vlažnom čarapom u ljudskom obliku".

Prošli tjedan, nakon što su se pojavile vijesti o Muskovom sastanku s Trumpom, Musk je na X-u objavio da neće donirati novac nijednom predsjedničkom kandidatu.

Musk ima najmanje 11 regulatornih ili pravnih sukoba s Bidenovom administracijom

Ishod predsjedničke utrke mogao bi imati veliki utjecaj na Muskove poslove. Musk je uključen u najmanje 11 regulatornih ili pravnih sukoba s Bidenovom administracijom ili neovisnim saveznim agencijama, a regulatorni stručnjaci kažu da bi drugi Trumpov mandat mogao značiti da će se te sukobe riješiti na načine koji su povoljniji za Muska.

Trump je za CNBC rekao da se po jednom razlikuje od Muska. "Očito imamo suprotna stajališta o sporednoj temi koja se zove električni automobili", rekao je. Trump govori da se protivi saveznim propisima osmišljenim za povećanje proizvodnje električnih vozila.

Trump je o Musku govorio manje od 15 sekundi. Zatim je promijenio temu i govorio o električnim automobilima, rezultatima njegove ankete u Michiganu, gospodarstvu prije pandemije korone i bušenju nafte na Aljasci.

Pročitajte više