Trump primio krajnje desnog predsjednika Brazila kojeg zovu "tropski Trump"

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u utorak je u Bijeloj kući snažno podržao brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, poručivši kako želi da se njegova država pridruži NATO-u i drugim multinacionalnim savezima. 

Bolsonaro se ulizivao Trumpu

Na početku svog prvog susreta dva su čelnika razmijenila nogometne dresove svojih reprezentacija. Bolsonaro, krajnje desni kongresnik koji je postao predsjednik nakon protusistemske kampanje po uzoru na Trumpovu iz 2016., zbog čega ga se često naziva "tropskim Trumpom", proglasio se velikim poštovateljem svog američkog kolege, njegove politike i američkog načina života. 

Usprkos prijateljskim odnosima dvojice predsjednika, od njihovog susreta u Bijeloj kući ne očekuju se veći pomaci, no Trump je poručio kako podržava jačanje prisutnosti Brazila u multinacionalnim organizacijama poput NATO saveza i OECD-a. 

"Razmotrit ćemo vrlo detaljno hoće li to biti NATO ili nešto vezano za taj savez", rekao je Trump sjedeći uz Bolsonara. 

Dužnosnici brazilske vlade prošli su tjedan otkrili kako očekuju da će SAD imenovati Brazil važnim saveznikom NATO-a, no predlaganje Brazila za članstvo u toj organizaciji bio bi korak dalje. 

Kolumbija je sredinom 2018. postala jedina država Latinske Amerike saveznica NATO-a u svojstvu "globalnog partnera", što znači da ne mora nužno sudjelovati u vojnim akcijama. 

Takav status u svijetu imaju Afganistan, Australija, Irak, Japan, Južna Koreja, Mongolija, Novi Zeland i Pakistan. 

Trump podržava Brazil

Trump je kazao kako podržava i pokušaje Brazila da se priključi Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja okuplja najnaprednija svjetska gospodarstva. 

Brazil, osma najveća ekonomija na svijetu, zahtjev za članstvo podnio je 2017. godine. 

Istaknuti član Bolsonarovog tima za gospodarstvo prošli je tjedan istaknuo kako Brazil ne očekuje da će američka vlada tijekom Bolsonarovog posjeta objaviti podršku članstvu u OECD-u. 

Trump je u utorak naglasio da su on i Bolsonaro raspravljali i o poboljšanju trgovinske razmjene između tih dviju najvećih ekonomija zapadne polutke te o krizi u Venezueli u kojoj oba čelnika žele zbaciti predsjednika Nicolasa Madura.

"Brazil stvara sjajne proizvode, kao i mi, a u prošlosti naša razmjena nije nikad bila dobra kao što je danas. A u nekim sferama ona mora biti puno, puno bolja", rekao je Trump. 

Kina je davno prestigla SAD kao najveći trgovinski partner Brazila, a Bolsonarov ministar gospodarstva u ponedjeljak je pozvao Washington da dodatno otvori svoje tržište Brazilu ako želi razbiti status quo. 

Brazilski čelnik je uoči susreta ukinuo vize za američke posjetitelje koji dolaze u Brazil, a kasnije u ponedjeljak je u razgovoru za Fox News stao iza Trumpove imigracijske politike koja uključuje izgradnju zida na granici s Meksikom. 

Pročitajte više