Trump: Putin je dobar tip, uvijek sam znao da je pametan

Foto: 123rf

PRIJATELJSTVO između izabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina sve više jača, ili bi Trump barem htio Putina za prijatelja. U svakom slučaju, ako pogledamo njegov Twitter, vidimo kako mu se sviđaju njegovi potezi.

Tome u prilog ide razvoj situacije nakon jednog od Obaminih posljednjih poteza na mjestu predsjednika SAD-a u kojem je naredio da 35 ruskih diplomata i njihovih obitelji napuste SAD-a do nedjelje popodne pod optužbama za špijunažu.

Dobar tip Putin

Kada je Obama objavio svoje sankcije, vjerovalo se kako će Putin uzvratiti metodom oko za oko, do čega nije došlo. Putin je izjavio da iako njegova zemlja ima pravo na takav odgovor, da se on ne želi spuštati na tako nisku razinu neodgovorne diplomacije.

Izjavio je kako će njegova vlada pričekati skori dolazak Trumpa na vlast i vidjeti kako će se njegova politika razvijati, te će onda donijeti odluku. Potom je pozvao svu djecu američkih diplomata u Rusiji na proslavu Božića i Nove Godine u Kremlin.

Trumpov odgovor na ovakvu reakciju Vladimira Putina je stigao preko Twittera u kojem je napisao:

“Izvrstan potez s odgodom (od strane V.Putina) - uvijek sam znao da je jako pametan!".

Ovakav odgovor je izazvao bijes Amerikanaca na Twitteru, kao i u medijima. Na Twitteru su brojni korisnici izrazili čuđenje na ovakvu reakciju, dok su neki utvrdili kako im je potrebno piće.


Mnogi vjeruju kako će Trump ukinuti sankcije čim postane predsjednik, dok analitičari govore kako je takav razvoj situacije malo vjerojatan jer bi se tako doveo u još težu poziciju u svojoj stranci.


Ruska špijunaža


Konkretne optužbe govore kako su Rusi za vrijeme predsjedničke kampanje plasirali informacije protiv Hillary Clinton i Demokratske stranke, pri čemu su razne informacije pustili u javnost preko servisa poput Wikileaksa.

Informacije koje su puštene su išle protiv Hillary Clinton, a u prilog Donaldu Trumpu što mu je u konačnici pomoglo da osvoji izbore.

Trump je u startu odbacio takve tvrdnje i nazvao ih smiješnima, ali je poslije odlučio pristati na sastanak sa američkim obavještajnim službama kako bi ga upoznali s detaljima slučaja.

Obama je uz deportaciju 35 diplomata i njihovih obitelji naredio i zatvaranje dva posjeda u New Yorku i Marylandu koji su navodno služili kao baza za operacije špijunaže. Uz to, objavljene su sankcije i za dvije ruske obavještajne agencije GRU i FSB.
 

Pročitajte više