Trump se usporedio s Navalnim

Foto: EPA

Donald Trump u intervjuu za Fox News usporedio je svoje pravne probleme s progonom vođe ruske opozicije, Alekseja Navalnog, koji je prošlog tjedna preminuo u zatvoru, prenosi Guardian. U jučerašnjem intervjuu, Trump je rekao da je Navalni bio "veoma hrabar čovjek" koji se vjerojatno nije trebao vratiti u Rusiju. Rekao je da bi mu bilo puno bolje da je ostao izvan svoje države i od tamo pričao. Nije istaknuo da je netko kriv za smrt Navalnog.

Predsjednik Joe Biden, kao i mnogi drugi zapadnjački vođe, za smrt Navalnog okrivili su Vladimira Putina, a isto je napravila i Nikki Haley, Trumpova republikanska suparnica za predsjedničku kandidaturu. U intervjuu, Trump je negodovao zbog kazne od 355 milijuna dolara koja mu je dosuđena zbog pronevjere. Rekao je da je to "podsjeća na Navalnog i da se radi o obliku komunizma ili fašizma."

Trump je dodao: "To se događa i u našoj državi. Na puno načina pretvaramo se u komunističku državu. Samo zato što sam u politici, provlače me kroz osam, devet suđenja."

Kremlj je porekao sudjelovanje u smrti Navalnog i izrazio da su optužbe Zapada da je Putin organizirao ubojstvo neprihvatljive.

Prije tri dana, Trump je na društvenoj platformi Truth napisao da je nakon smrti Navalnog "postao svjesniji što se događa u Americi." Nije dalje pojasnio, ali redovno govori da su  kaznene prijave protiv njega, kojih se nakupilo 91, politički motivirane. Biden je jučer komentirao Trumpov komentar: "Zašto Trump krivi Ameriku? Putin je odgovoran za smrt Navalnog. Zašto Trump to ne može reći?"

Pročitajte više