Trump smijenio ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa

Foto: Hina/EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump smijenio je danas svog ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa. 

"Na vaš zahtjev, podnosim svoju ostavku", napisao je Sessions u pismu šefu ureda Bijele kuće Johnu Kellyju. Sessionsa će kao vršitelj dužnosti ministra pravosuđa zamijeniti Matthew Whitaker, objavio je Trump.

"Drago nam je da možemo objaviti da će Matthew G. Whitaker, šef ureda ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa u ministarstvu pravosuđa, postati naš novi vršitelj dužnosti ministra pravosuđa SAD-a. Služit će ovoj zemlji dobro... Zahvaljujemo ministru pravosuđa Jeffu Sessionsu za njegovu službu i želimo mu svako dobro! Trajna zamjena bit će nominirana naknadno", napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Whitaker će tako od Sessionsa preuzeti nadzor nad politički izuzetno osjetljivom istragom koju vodi specijalni tužitelj Robert Mueller, a koja se bavi ruskim miješanjem u izbore u korist Trumpa i mogućnosti da je Trumpova kampanja bila u dosluhu s Moskvom, kao i da je Trump pokušao omesti tu istragu.

Sessions se ozbiljno zamjerio Trumpu zbog izuzeća iz Muellerove istrage

Trump je više puta žestoko kritizirao Sessionsa zbog njegove odluke da se izuzme od istrage i tako je prepusti zamjeniku Rodu Rosensteinu, sugerirajući čak i da ga ne bi izabrao za svog ministra da je znao da će se izuzeti.

Sessions je izgubio predsjednikovo povjerenje iako je ostao vjeran programu Bijele kuće. On je tražio izuzeće u navedenoj istrazi zbog svojih kontakata s ruskim veleposlanikom.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi odmah je reagirala na ostavku ocjenom da je to "očiti pokušaj" potkapanja i okončanja Muellerove istrage.

U izjavi na Twitteru Pelosi je pozvala Matthewa Whitakera da se izuzme iz istrage i poručila da “Kongres mora poduzeti hitnu akciju da zaštiti vladavinu prava i cjelovitost istrage".

Whitakerovo izuzeće zatražio je i vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer:

“S obzirom na njegove prethodne komentare (...) i nametanja ograničenja Muellerovoj istrazi, Whitaker bi se trebao izuzeti" dok obnaša dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Pročitajte više