VIDEO Trumpov prvi posjet Kaliforniji: "Država je izvan kontrole, puna kriminalaca i opasnih ljudi"

Screenshot: YouTube
 
AMERIČKI predsjednik Donald Trump razgledao je u utorak u San Diegu osam uzoraka zida koji želi podići duž granice s Meksikom kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju, jedno od glavnih i najkontroverznijih obećanja u kampanji, posebice za Kaliforniju.
 
Uoči Trumpova dolaska u Kaliforniju održano je nekoliko prosvjeda, zbog čega je pojačana sigurnost u tom području. Oko 250 ljudi okupilo se dan prije predsjednikovog dolaska kako bi prosvjedovali protiv izgradnje zida s natpisima: "Ne Trumpu" i "Ne fašizmu". U ponedjeljak je izbio sukob prosvjednika i policije u San Diegu.
 
 
 
"Kalifornija je izvan kontrole, puna kriminalaca i vrlo opasnih ljudi"
 
Republikanski predsjednik stigao je na prostrani očišćen i zaštićen teren Otay Mesa, gdje je poredano osam modela nešto viših od devet metara i isto toliko širokih, od betona ili čelika, u podnožju zelenih meksičkih brda.
 
"Uspostavili su zakon i red u San Diegu kad su podigli zid", izjavio je Trump.
 
"Postojeće zapreke zaustavljaju 90, 95 posto imigranata koji žele ući u SAD iz Meksika, a kad instaliramo pravi zid zaustavit ćemo 99 posto njih, možda i više", dodao je. Također je napao guvernera Kalifornije da "vrlo loše vodi saveznu državu, koja ima najveće poreze u SAD-u, totalno je izvan kontrole, puna kriminalaca i vrlo opasnih ljudi".
 
Otkad je Trump postao predsjednik, radi se o prvom njegovom posjetu Kaliforniji, najnapučenijoj državi federacije i izravnom protivniku njegovoj politici oko brojnih tema, posebice imigracije.
 
 
"Kalifornija je 6. gospodarstvo u svijetu zahvaljujući prihvaćanju migranata"
 
Guverner Jerry Brown proglasio je Kaliforniju, gdje je najveći dio stanovništva španjolskog jezičnog podrijetla, državom sigurnom za brojne ilegalne useljenike, a kalifornijski tužitelj Xavier Becerra uložio je u nekoliko navrata žalbu Trumpovoj administraciji koja je uzvratila sudskim putem prošli tjedan.
 
Guverner je prethodnog dana uputio otvoreno pismo Trumpu podsjećajući da je Kalifornija šesto gospodarstvo u svijetu, "bogatstvo stvoreno zahvaljujući prihvaćanju imigranata".
 
Usprkos Trumpovu simboličnom posjetu, ništa ne ukazuje da će najavljeni "veličanstveni" zid ikada proviriti iz zemlje.
 
Više od godinu dana nakon njegova dolaska na vlast, Kongres nije odobrio nijedan dolar za izgradnju koja bi mogla stajati do 20 milijardi dolara i protiv koje su digli glas brojni demokratski zastupnici.
 
Stanovnici siromašnih dijelova Tijuane ismijali su Trumpovu namjeru gradnje zida, zbog koje su ga nazvali luđakom. 

 

Pročitajte više