Trump u posjetu Japanu: "Uskoro ćemo ići na Mars"

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump i prva dama Melania svečano su primljeni danas u Carskoj palači u Tokiju gdje su ih dočekali novi japanski car Naruhito i carica Masako.

Trump je prvi svjetski lider koji se susreće s novim carem koji je preuzeo tron 1. svibnja.

Trump kaže da će SAD i Japan ići na Mjesec

SAD i Japan planiraju surađivati ​​na svemirskim misijama koje šalju astronaute na Mjesec i Mars, piše CNN.

"Ići ćemo na Mjesec", rekao je Trump dodavši i da će uskoro ići na Mars.

Tenzije između SAD-a i Japana

Američki predsjednik nalazi se u državnom posjetu Japanu koji je zasjenjen tenzijama između dva saveznika. Trump je nezadovoljan velikim japanskim trgovinskim suficitom te razmatra uvođenje viših carina na japanski izvoz automobila ako se ne postigne bilateralni trgovinski sporazum.

Trump bi se prije državne večere s carem trebao sastati s premijerom Shinzeom Abeom s kojim će razgovarati o trgovini, Sjevernoj Koreji i Iranu.

SAD i Kina također su u skupom trgovinskom ratu koji je pogodio svjetska financijska tržišta.

Trump nastavlja s pritiskom

Trump je nastavio provoditi pritisak na Abea da se izravna trgovinska neravnoteža s SAD-om i izrazio povjerenje, unatoč japanskom oprezu, da bi iz Sjeverne Koreje mogle doći "dobre stvari".

Trump je izravno povezao trgovinu i sigurnost, što odbacuje Tokio, koji svoj savez s Washingtonom temelji na obrambenoj politici.

"To je stvar trgovinske neravnoteže", rekao je Trump. "Kad govorim o sigurnosnoj prijetnji, govorim o trgovinskoj neravnoteži."

"Da biste imali 716 milijardi dolara na godinu za vojne izdatke, morate dobivati mnogo novca", rekao je te dodao da je Japan kupio američku vojnu opremu za "goleme svote".

Abe, koji je razvio bliske osobne veze s Trumpom otkad je on preuzeo predsjedničku dužnost, naglasio je bliskost veza.

"Odlučan sam pokazati kod kuće i u inozemstvu vrlo jaku vezu", rekao je o savezu u japanskom novom razdoblju Reiwa.

 

Pročitajte više