Trump započeo trodnevni posjet Kini, najavljeno sklapanje poslova vrijednih devet milijardi dolara

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Donald Trump posjetio je danas pekinški Zabranjeni grad i pogledao pekinšku operu, dok su američki i kineski dužnosnici sklopili poslove vrijedne milijarde dolara.

Na početku Trumpovog trodnevnog posjeta Kini, kineski i američki dužnosnici najavili su sklapanje poslova vrijednih devet milijardi dolara na području bioznanosti, avijacije i proizvodnje, prenijeli su državni mediji.

Očekuje se sklapanje poslova između SAD-a i Kine


Kineski dopremijer Wang Yang i američki ministar trgovine Wilbur Ross nadgledali su potpisivanje 19 takvih ugovora.

Wang je rekao da su ti poslovi samo "zagrijavanje" za sutrašnji "show", kada bi Trump i kineski čelnici trebali sklopiti još poslova.

Trump već dugo optužuje Kinu da krade američka radna mjesta i poziva Peking da smanji trgovinski suficit sa SAD-om. Ako investicijski sporazumi potpisani u Pekingu omoguće smanjenje američkog trgovinskog deficita s Kinom, Trump bi to mogao predstaviti kao svoju političku pobjedu.

Pred njegov dolazak u Peking, službeni podaci pokazali su da se kineski trgovinski suficit sa SAD-om smanjio u listopadu na 26,6 milijardi dolara, s 28,1 milijardu dolara u rujnu.

Među sklopljenim ugovorima, Ford i kineski proizvođač automobila Zhengjiang Zotye Automobile dogovorili su 754 milijuna dolara vrijedan posao proizvodnje električnih vozila u Kini. A Jingdong Fresh najavio je da će kupiti američke poljoprivredne proizvode u vrijednosti od dvije milijarde dolara u iduće tri godine.

Obišao pekinšku carsku palaču

U međuvremenu, Trump je sa suprugom Melanijom obišao pekinšku carsku palaču u pratnji kineskog predsjednika Xija Jinpinga i njegove supruge Peng Liyuan. Popili su čaj, a Trump je pokazao Xiju videosnimke svoje šestogodišnje unuke kako pjeva na mandarinskom i recitira staru kinesku pjesmu. Poslije su pogledali pekinšku operu, a noć su završili kasnom večerom.


Trump će sutra posjetiti kineski parlament i sastati se s kineskim poslovnim izaslanstvom.

Važna tema razgovora Trumpa s kineskim predsjednikom bit će Sjeverna Koreja. Trump je zatražio od Xija da izvrši veći pritisak na Pjongjang da odustane od svog nuklearnog i balističkog programa.

Trump je ranije u govoru u južnokorejskom parlamentu pozvao Peking i Moskvu da "prekinu sve veze" s Pjongjangom, uključujući diplomatske.

"Onim nacijama koje ignoriraju ovu prijetnju... ova kriza leži na vašoj savjesti", rekao je.

"Amerika ne traži sukob"

Kina predlaže da Sjeverna Koreja suspendira razvoj nuklearnog oružja, a SAD i Južna Koreja odustanu od svojih godišnjih vojnih vježbi usmjerenih protiv Sjeverne Koreje.

Američki dužnosnici to odbijaju, tražeći umjesto toga strože sankcije protiv Sjeverne Koreje.

"Amerika ne traži sukob, ali neće bježati od njega", upozorio je Trump.

Trump je na turneji po pet azijskih zemalja koju je započeo u nedjelju u Japanu, a posjetit će još Vijetnam i Filipine.

Pročitajte više