Trump: Zašto ne možemo jednostavno napasti Venezuelu?

Foto: EPA

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump prošle je godine, na sastanku u Ovalnom uredu Bijele kuće, postavio svojim najvišim dužnosnicima nevjerojatno pitanje: Zašto Amerika jednostavno ne može izvršiti invaziju na Venezuelu?

Ovu prilično alarmantnu informaciju je nakon gotovo godinu dana za Associated Press otkrio neimenovani viši dužnosnik Trumpove administracije. 

Trumpovi dužnosnici na sastanku ostali su šokirani samim prijedlogom. Savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster i tadašnji državni tajnik Rex Tillerson (koji je u međuvremenu smijenjen, i to nedugo nakon što su mediji objavili da je Tillerson Trumpa na jednom sastanku nazvao debilom) nekoliko su minuta uvjeravali Trumpa da je to zaista loša ideja.

Savjetnici mu objasnili da je to jako loša ideja, on nastavio po svom

Objasnili su mu da bi vojna akcija dovela do razdora između SAD-a i drugih južnoameričkih država koje su trenutno na istoj strani s SAD-om u osudi i političkoj te ekonomskoj izolaciji režima Nicolasa Madura.

Podsjetimo, ekonomska katastrofa kakva je gotovo neviđena čak i u siromašnoj Južnoj Americi, a koju je proizvela promašena socijalistička politika Madura i njegovog prethodnika Huga Chaveza, izazvala je opću glad, nedostatak liječničke skrbi i masovne prosvjede, na što je Madurov režim odgovorio brutalnim gušenjem i ubijanjem stotina prosvjednika, zatvaranjem oporbenjaka i lažiranjem izbora kako bi se održao na vlasti.

Venezuela odgovorila da je to čin ludila

Ali Trump se nije dao predomisliti tek tako. Inzistirao je na ideji, pozivajući se na slučajeve uspješnih američkih invazija na druge južnoameričke zemlje u osamdesetima - Panamu i Granadu - iako te dvije zemlje zajedno imaju otprilike 13 % populacije Venezuele, piše Think Progress.

Štoviše, Trump je već sljedećeg dana javno obznanio da je ''vojna opcija na stolu" u slučaju Venezuele. Ministar vanjskih poslova Venezuele Vladimir Padrino nazvao je to "činom ludila" i prozvao "ekstremističku elitu koja vlada SAD-om".

 

Pitao četvero južnoameričkih predsjednika jesu li za

Mnogo je važnije za Trumpa to da je američki Kongres tada jasno dao do znanja da neće odobriti rat s Venezuelom. No ni to nije pokolebalo Trumpa, koji je istog mjeseca, prilikom posjeta kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa, kod njega pokušao ispitati teren za moguću invaziju. Ovo je za AP otkrilo dvoje neimenovanih kolumbijskih dužnosnika. 

Ni to nije bio zadnji Trumpov pokušaj. Na večeri s četvero južnoameričkih državnika u rujnu nakon sjednice Opće skupštine UN-a, Trump im je navodno doslovno rekao "Moje osoblje ne želi da ovo kažem'', nakon čega ih je svejedno pitao što misle o ideji invazije SAD-a na Venezuelu. Sve četvero su mu rekli da SAD to nipošto ne bi smio napraviti.

Naravno, osim vojnih i civilnih žrtava koje bi invazija donijela te logističkih problema za SAD, s obzirom na to da Venezuela ima stanovnika otprilike kao Irak, takav scenarij bi itekako išao na ruku Maduru, koji ionako od početka SAD krivi i za ekonomsku krizu i za prosvjede koje je izazvala.

S druge strane, kako je već spomenuto, vojne intervencije u Južnoj Americi gotovo su tradicija SAD-a, koji je od 1898. do 1994. vojno intervenirao čak 41 put na tom kontinentu, bilo izravno ili neizravno. Kuba, Gvatemala, Panama, Čile i Salvador samo su neke od zemalja koje su se našle na njegovom udaru.

Pročitajte više