Trumpov dužnosnik zbog migranata mijenja tekst pjesme na Kipu slobode

Ilustracija: 123rf

JEDAN od vodećih američkih dužnosnika zaduženih za useljavanje promijenio je citat uklesan u Kip slobode u cilju obrane novih zakona koji legalnim migrantima brane pravo na pomoć u hrani. 

Čelnik Službe za državljanstvo i useljavanje Ken Cuccinelli promijenio je tekst: "Dajte mi svoje umorne, svoje siromašne, svoje zbijene mase, koje čeznu disati slobodne" dodavši riječi "i koje znaju stajati na vlastitim nogama i ne biti trošak državi", javlja BBC

Promjena citata uslijedila je nakon odluke Trumpove administracije kojom se migrantima poriče pravo na pomoć u hrani. 

Cuccinelli je jučer izjavio da je riječ o "novoj javnoj optužbi" koja legalnim migrantima ograničava pravo na određene društvene povlastice poput javnog stanovanja ili pomoći u hrani. 

Novu regulaciju, poznatu pod imenom "pravilo javne optužbe", Savezni registar je izdao danas te će se početi primjenjivati od 15. listopada. 

Cilj regulacije je promicati ideale "samodostatnosti", dok kritičari tvrde da je riječ o dodatnom otežavanju ionako teških života mnogih migranata u SAD-u. 

Što je dužnosnik rekao? 

U intervjuu za radio NPR Cuccinelli je bio upitan smatra li da riječi pjesme Emme Lazarus iz 1883. uklesane u Kip slobode na Ellis Islandu još uvijek vrijede i jesu li dio američkog poimanja etičkog ponašanja, na što je odgovorio: "Naravno, dajte mi svoje umorne i siromašne koji znaju stajati na vlastitim nogama i ne biti trošak državi."

"Ta ploča je postavljena na Kip slobode u gotovo isto vrijeme kada je donesen prvi zakon o javnoj optužbi, što je zanimljivo", dodao je. 

U istom intervjuu je rekao da su u SAD dobrodošli migranti "koji znaju stajati na vlastitim nogama, biti samodostatni i snaći se kada se nađu u nevolji, u duhu američke tradicije". 

"Nitko tko ovdje nije rođen kao Amerikanac, nema pravo postati Amerikanac", dodao je. 

Tko će biti pogođen novim pravilom? 

Na doseljenike koji imaju američko državljanstvo novi zakon najvjerojatnije neće utjecati, kao ni na izbjeglice i tražitelje azila. 

Pravilo će se, pak, primjenjivati u slučaju produljenja viza te dobivanja zelene karte ili američkog državljanstva. 

Svima koji ne budu zadovoljavali standard prihoda, a isto tako i ovisnima o beneficijama poput Medicaida, neće biti dopušten ulazak u zemlju.

Onima koji su već u SAD-u zahtjevi za državljanstvo mogu biti odbijeni. 

Procjenjuje se da trenutno u SAD-u živi 22 milijuna ljudi bez državljanstva. 

Predsjednik Trump učinio je useljavanje glavnom temom svoje administracije. 

Kakve su reakcije? 

Odbor za sigurnost domovine, kojim dominiraju demokrati, oštro je osudio Cuccinellijeve riječi ocjenjujući ih "zlima i antiameričkima". 

"Jasno je da administracija predsjednika Trumpa samo želi određene ljude istjerati iz zemlje", dodaje se uz opis Cuccinellija kao "ksenofoba koji nema što tražiti u vladi". 

Drugi, pak, ističu njegovu prošlost i kampanje protiv migranata i LGBT zajednice. 

Predsjednik Trump je na Cuccinellijevu izjavu reagirao riječima: "Nije pošteno da američki porezni obveznici daju svoje novce ljudima koji ovdje dolaze. Mislim da je odluka dobra." 

        

 

Pročitajte više