Tuđman štitio ubojice Mihajla, Marije i Aleksandre Zec?

SANADER je prošli tjedan izjavio kako će država zbog moralne dati odštetu preživjelim članovima obitelji Zec, no ne zna kako to učiniti a da se to ne poveže sa sudskim postupkom u kojem Dušan i Gordana Zec tuže državu.

Preživjeli članovi zagrebačke obitelji Zec od države traže oko 2,16 milijuna kuna odštete za smrt troje članova obitelji ubijenih 1991. u Zagrebu. Odvjetnici obitelji Zec spor za naknadu štete pokušali su riješiti izvansudskom nagodbom, no državno odvjetništvo to nije prihvatilo smatrajući da postoje neke sporne činjenice koje treba razriješiti na sudu. Odvjetnici pak smatraju da je jedina namjera države uštedjeti novac koji obitelj Zec potražuje.

Novi broj Nacionala piše kako je Vlada spremna s njima pregovarati o novčanoj naknadi, novčanim stipendijama za školovanje i drugim oblicima kompenzacije, ali to želi učiniti kao moralnu gestu a ne u sudskom postupku, a nipošto na temelju mogućeg priznanja krivnje. Razlog tomu je vjerojatno strah o mogućih novih tužbi.

Odvjetnici preživjelih članova obitelji Zec rekli su za Nacional kako su spremni pregovarati o naknadi koju bi dobili ukoliko se država, makar i izvan suda, Dušanu i Gordani ispriča, te kaže kako joj je žao zbog tragedije i da osjeća moralnu odgovornost. Tek nakon što to Vlada učini, obitelj Zec razmislila bi o odbacivanju tužbe protiv države.

Nacional piše kako u policiji postoji pisani trag o pozivu kojim je dojavljeno da su otete Marija i Aleksandra Zec, te da su o tome odmah informirane sve kontrolne postaje, no kako su ubojice bili pripadnici tzv. Merčepovog eskadrona smrti, policajci se nisu usudili zaustaviti ubojice ispod Sljemena. U ubojstvu Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca 7. prosinca 1991. godine sudjelovali su Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, piše Nacional.

Prema Nacionalu ključnu političku zaštitu ubojicama pružio je sam predsjednik Tuđman. Navodno je 1992. godine Stjepan Mesić došao k Tuđmanu s molbom da taj slučaj bude što prije riješen, no Tuđman mu je odgovorio "Pusti, možda će mi ti dečki još trebati", - piše Nacional.

Pročitajte više