Tuđman traži minimum objektivnog informiranja na HRT-u

"POZADINA neprofesionalnog ponašanja HTV-a više je nego očita, jer se favoriziraju pojedini predsjednički kandidati, a drugi namjerno prešućuju kako bi se manipuliralo s javnošću", stoji u prigovoru predsjedničkog kandidata Miroslava Tuđmana kojeg je uputio glavnom ravnatelju HRT-a Vanji Sutliću kao i Vijeću HRT-a.

Javna televizija podržava stranačke kandidate

Kandidat Tuđman zamjera da se stranački kandidati na HTV-u spominju i javljaju dnevno, a nezavisni kandidati tek, kako kaže, sporadično ili nikako. Tuđman naglašava kako bi bilo logično da je obratno jer po zakonu predsjednik Republike ne može biti član ni jedne stranke.

"Ovako javna TV podržava stranačke kandidate - i samim time prestaje biti javna već je u funkciji pojedinih stranaka", ističe Tuđman u svom prigovoru u kojem podsjeća kako je u nekim zemljama nekoliko mjeseci prije izbora zabranjeno objavljivati i ankete o stavovima javnosti prema predsjedničkim kandidatima, jer se, kako kaže, dobro zna da su te ankete način manipuliranja javnošću.

Traži minimum

"I na zadnjim parlamentarnim izborima agencija Puls je na sam dan izbora još u 16 sati javljala da premoćno vodi SDP. U pristojnim zemljama to bi bio dostatan razlog da se toj i takvim agencijama ili zabrani manipulacija s javnim mnijenjem, ili da se više od javne televizije ne koriste njezine "profesionalne" usluge", ističe Tuđman koji za HRT traži "minimum objektivnog informiranja" koji bi uključivao informaciju tko je naručio i platio te ankete, i njihovo objavljivanje u cijelosti.

Pročitajte više