Tuđmanov doktorat za Bernasconijev konzulat

NI WALDO BERNASCONI, centralna osoba još jedne u nizu afere Gordana Jandrokovića ministra vanjskih poslova i europskih integracija, kao ni čelni ljudi današnje politike i one iz devedesetih ne mogu se sjetiti kako je zapravo i zašto ovaj više nego kontroverzni Švicarac postavljen za počasnog konzula Hrvatske u toj zemlji. Jedini koji bi možda i mogao znati je predsjednik Stjepan Mesić, no u izjavi za Index on se distancirao od slučaja, jer, kako kaže, pričekat će kraj sudskog postupka.

>Index doznaje: Hrvatski konzul u Švicarskoj optužen za seksualno napastovanje 12-godišnjakinje

>Zaustavite Index: Kako se Jandroković trudio da ne objavimo priču o skandalu konzula

>Kosor naredila Jandrokoviću: Hitno smjeni konzula u Švicarskoj!

>Jandroković povlači konzula, Mesić odlučio šutjeti o slučaju Bernasconi

Podsjetimo, Index je otkrio aferu oko počasnog konzula Republike Hrvatske u Švicarskoj Walde Bernasconija koji se tereti za prevaru i pogrešnu primjenu medicinske profesije zajedno s deset kolega liječnika. Četvorici se sudi, uključujući hrvatskog konzula, i za seksualno nasilje nad 12-godišnjom pacijenticom u klinici Breganzona. Jedan od najvećih skandala u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, ministar Jandroković trudio se zataškati sve do posljednjeg trenutka, a da je tome zaista tako dokazuje prepiska između Indexa i Ministarstva koja se vodila na dan kada smo objavili priču.

Preko Katice Ivanišević do konzulata

No, vratimo se na imenovanje konzula. Sam Bernasconi prije dvije godine u izjavi za hrvatske medije nije znao odgovoriti zašto je postavljen za konzula, a toga se danas ne sjeća ni Katica Ivanišević bivša predsjednica Županijskog doma. Naime, upravo je ona bila ta koja ga je i predložila te je s njim surađivala dok je bila prorektorica Sveučilišta u Rijeci.

Kako piše današnje izdanje Globusa iako je Bernasconijeva stručnost vrlo upitna, jer još uvijek nije jasno radi li se o kvalificiranom psihijatru ili o samoprozvanom terapeutu, Ivanišević je boravila u njegovu takozvanom učilištu u Švicarskoj. U Luganu je Bernasconi bio u pratnji predsjednika Tuđmana kad je ondje 1991. godine dobivao počasni doktorat.

Doktorat za konzulat

"Tuđmanu je ponuđeno da primi doktorat sveučilišta La Jolla University, institucije koja se u tom trenutku sastojala od samog Bernasconija i nije imala nikakve veze s poznatim sveučilištem iz San Diega u Kaliforniji koje nekad kolokvijalno zovu La Jolla po četvrti u kojoj se nalazi. Na brzinu je organizirana turneja, na kojoj je Tuđman u Luganu 1991. primio počasni doktorat od Bernasconija", piše pak Nacional o toj temi.

Prema informacijama kojima raspolaže Index, Hrvatska koja Bernasconiju nije plaćala naknadu za rad, plaćala je zauzvrat najam vile u kojem je smješten konzulat, a kojeg je koristio Bernasconi. Vila se nalazi u Luganu, u ulici Via Foletti, međutim tu informaciju opovrgavaju u MVPEI-u.

Najam (ni)je upitan

"Najam prostora za rad počasnog konzulata u Luganu plaćao je sam počasni konzul Waldo Bernasconi. Napominjemo pritom kako je samostalno plaćanje prostora uobičajena praksa i kod svih drugih počasnih konzula", rekao je za Index glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

Pročitajte više