Tuga na ruskoj državnoj TV. Ukrajinsku vojsku nazivaju hordom, prije su je ismijavali

Screenshot: Twitter

RUSKA propagandna kampanja počela se urušavati otkako je rasti počela ukrajinska protuofenziva. Glavni propagandisti Kremlja naglo su promijenili retoriku i sada ukrajinsku vojsku nazivaju "ogromnom hordom", "naoružanom najboljim zapadnim oružjem i stručnjacima", dok su ih ranije ismijavali.

Tome najbolje svjedoče scene s ruske državne televizije. Glavni Putinov propagandist Vladimir Solovjov pojavio se u srijedu u emisiji Full Contact u vidno lošem fizičkom stanju, s modricama na licu. "Zabrinut sam. Naravno da želimo da naši dečki razbiju drugu stranu i napreduju, ali život tako ne funkcionira", rekao je dok je zvučao utučeno.

"Ovo je težak rat. Očito nemamo dovoljno trupa da obuzdamo Ukrajince"

Mihail Onufrienko, vojni stručnjak i čest gost u Solovjovljevoj emisiji, više ne spominje "specijalnu vojnu operaciju". "Ovo je težak rat, veliki rat, svijet nije vidio ratove ovakvih razmjera od Drugog svjetskog rata. Paniku ne raspiruje ukrajinska strana, kijevski režim ili Zapad, već naši patriotski kanali. Objektivno govoreći, ovo je najuspješniji napredak hunte od 24. veljače. Očito nemamo dovoljno trupa da ih obuzdamo", žalio se.

Ukrajina je, podsjetimo, do četvrtka zauzela Balaklije, strateški važan grad, a do subote i Kupjansk i Izjum. Ukrajinski brigadni general Oleksij Gromov na brifingu je rekao da je Ukrajina ponovno pod svoju kontrolu stavila oko 700 četvornih kilometara teritorija na istoku i jugu zemlje.

"Kupjansk je bez ikakve sumnje važan"

U prilog činjenici da ruska propaganda više nije unisona idu i suprotstavljeni stavovi vojnih stručnjaka i Čečena. Apti Alaudinov, zapovjednik čečenskog odreda Ramzana Kadirova, uvjeravao je rusku publiku da Balaklije i Kupjansk nemaju posebnu važnost za Rusiju. "Dopustite mi da uvjerim sve koji misle da smo nešto izgubili ili smo poraženi. Poraz u bici ne znači i gubitak rata. Ne brini ništa, sve je u redu", rekao je.

No vojni stručnjak Mihail Kodarionok ga je demantirao i rekao da je Kupjansk bez ikakve sumnje važan jer je raskrižje željezničkih pruga i autocesta. "To je logistička baza koja opskrbljuje sve naše trupe smještene zapadno od rijeka Siverski i Donjeck. Ulozi su veliki", kazao je.

Pročitajte više