Turci hoće svojeg najpopularnijeg nogometaša Hakana Šukura potpuno izbrisati iz povijesti

Foto: Wikipedia

UKLONJENE su sve fotografije najpopularnijeg turskog nogometaša Hakana Šukura (44) u kompleksu nacionalnih reprezentacija "Hasan Dogan" u Istanbulu.

Također, u sportskom muzeju, gdje su izložene fotografije svih nogometaša turske reprezentacije, više se ne nalazi fotografija Šukura, javlja Al Jazeera.

I nogometni klub Galatasaray, za kojeg je Šukur odigrao 392 utakmice i postigao 228 golova, pokrenuo je postupak za njegovo izbacivanje iz kluba.

Šukurovo ime i prezime uklonjeno je i s pločnika u turskom gradu Edirneu, javlja Anadolia. Grad Edirne, koji se nalazi na zapadu Turske, 2012. godine pokrenuo je projekt kojim je određen pločnik u centru grada gdje se pišu imena najboljih igrača četiri velika turska kluba - Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas i Trabzonspor. Na pločniku se nalazilo i ime Šukura, no odlukom Grada Edirne, jučer je uklonjeno.

U okviru istrage protiv organizacije FETO, za koju se smatra kako je odgovorna za pokušaj državnog udara u Turskoj 15. Srpnja, uhićen je Šukurov otac Selmet.

Ranije je objavljeno kako su turske vlasti izdale nalog za hapšenje Šukura zbog veza s Fethullahom Gulenom, kojeg optužuju da je organizator pokušaja prošlomjesečnog državnog udara.

U tjeralici i uhidbenom nalogu slavnog bivšeg nogometaša optužuju za "članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji". Sud je naredio zapljenu sve imovine oca i sina Šukura.

Šukur, koji je sa ženom i djecom napustio Tursku prošle godine i otišao u SAD, igrao je za nekoliko europskih klubova i bio je najbolji strijelac turske reprezentacije u povijesti.

Pročitajte više