Turek ponovno odbacio optužbu da je nezakonito prisluškivao

BIVŠI ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek odbacio je danas pred istražnom sutkninjom zagrebačkog Županijskog sudu optužbu tužiteljstva da je neovlašteno snimao i prisluškivao.

Tureka je saslušala istražna sutkinja Erna Dražančić u sklopu istražnih radnji koje je predložilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. Ono bivšeg ravnatelja POA-e sumnjiči da je kao službena osoba počinio kazneno djelo neovlaštenog snimanja ili prisluškivanja.

Turek se u nazočnosti branitelja Veljka Miljevića kod istražne sutkinje zadržao oko tri sata, nakon čega je Miljević novinarima izjavio da je Turek u vrlo iscrpnom iskazu porekao da je počinio kazneno djelo za kojega se sumnjiči i da je odgovorio na sva pitanja, nastojeći dokazati da je postupao zakonito.

Sve sumnje na nezakonitosti u POA-i već su obuhvaćene nadzorom drugih državnih tijela, pa tako i saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost koji je već ocijenio da je sve bilo u skladu sa zakonom, kazao je.

Pravdajući se obvezom čuvanja državne tajne, Miljević nije želio govoriti o pojedinostima Turekovog iskaza istražnoj sutkinji ni otkriti za što ga se konkretno sumnjiči. Naime, postupak protiv Tureka proglašen je tajnim, pa tako nije poznato ni koliko će još svjedoka istražna sutkinja saslušati.

Prema pisanju medija, Tureka se tereti da je na odobrenje Vrhovnog suda za prisluškivanje umirovljenog pukovnika Mire Lace dopisao telefonske brojeve još nekih osoba.

Kaznena prijava protiv Tureka podnesena je krajem studenog prošle godine, a zagrebačka policija ga je saslušala početkom ožujka. On je tada ocijenio da je riječ o "političkoj kaznenoj prijavi" koju je protiv njega podnio njegov nasljednik na mjestu ravnatelja POA-e Joško Podbevšek.

Za neovlašteno snimanje i prisluškivanje koje počini službena osoba moguća je zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

Pročitajte više