Turska bi mogla pristati na odgodu objave datuma pregovora

TURSKA bi mogla pristati da Europska unija do šest mjeseci odgodi objavu datuma kada bi s njome mogla početi pregovore o priključenju, rekao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Yasar Yakis.

´Na summitu u Kopenhagenu može se odlučiti da se datum početka pregovora o priključenju s Turskom objavi na summitu u Solunu u lipnju iduće godine. Grčka bi time postala ta koja bi nam dala datum´, što bi bilo simbolično za njezine odnose s Turskom, rekao je Yakis za turski list Radikal.

Turska vlada dosad je izričito zahtijevala da joj datum za početak pregovora bude određen na summitu u Kopenhagenu 12. i 13. prosinca.

´Datum početka pregovora o priključenju s Turskom može biti objavljen i tijekom talijanskog predsjedavanja Unijom u prosincu 2003., no radije bismo da to bude u Solunu, a datum da bude proljeće 2004.´, rekao je Yakis.

On je izrazio želju da proces priključenja Turske počne prije svibnja 2004., jer bi nakon ulaska deset kandidata predviđenog za to razdoblje turska kandidatura mogla postati upitnom.

´Dobiti pristanak 25 zemalja umjesto današnjih 15 bilo bi teško´, rekao je Yakis objašnjavajući protivljenje turske vlade pokretanju pregovora tek 2005.

Francuska i Njemačka najavile su da bi u Kopenhagenu mogle predložiti da pregovori s Turskom počnu u srpnju 2005., pod uvjetom da Europska komisija do kraja 2004. ocijeni da je Turska ispunila sve demokratske kriterije.

Europska unija u Kopenhagenu bi službeno u svoje redove trebala pozvati deset zemalja kandidata - Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju, Slovačku, Češku Republiku, Poljsku, Mađarsku, Maltu i Cipar. Njihovo priključenje EU očekuje se 1. svibnja 2004.

Pročitajte više