Turska dopustila opskrbu Amerikanaca preko svog teritorija

TURSKA je dopustila opskrbu američkih snaga u sjevernom Iraku preko svojeg teritorija, obznanio je američki državni tajnik Colin Powell.

Powell je u srijedu u Ankari razgovarao s najvišim turskim dužnosnicima. Nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom obznanio je da je Turska dopustila opskrbu američkih snaga preko svojeg teritorija, kao i prolazak humanitarnih konvoja na putu u sjeverni Irak. Gul je dodao da za takvu odluku nije potrebna potvrda parlamenta koji je prošloga mjeseca odbio odobriti američki napad na sjeverni Irak s turskog područja.

Powell je izjavio da su američki vojnici u sjevernom Iraku stabilizirali područje i da više nema nikakve potrebe za razmještanjem turskih snaga u toj regiji.

"Riješili smo sva bitna pitanja", kazao je Powell po završetku posjeta. Razgovarat će se još u mogućnosti da se turski teritorij koristi za evakuaciju nastradalih američkih vojnika i slijetanje koalicijskih zrakoplova u nevolji.

Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer, s kojim je Powell također razgovarao, objavio je priopćenje u kojem je naglasio američko obećanje da Washington u sjevernom Iraku neće dopustiti "nikakve situacije koje Turska ne želi", odnosno bilo kakav pokušaj stvaranja nezavisne kurdske države.

Powell iz Ankare putuje u Beograd, a zatim i u Bruxelles.

Pročitajte više