Turska i Izrael postigli dogovor o normalizaciji odnosa zategnutih nakon smrti 10 turskih aktivista

Foto: FAH

IZRAEL i Turska postigli su dogovor o normalizaciji odnosa kako bi priveli kraju diplomatsku krizu nastalu 2010. godine kada je izraelska mornarica ubila 10 turskih aktivista prilikom pokušaja probijanja blokade Pojasa Gaze.

Nekada bliski saveznici već godinama rade u tišini kako bi popravili bilateralne odnose, posebno na poljima turizma i trgovine. Službena Ankara svojevremeno je postavila tri uvjeta za pomirbu, jedan od njih je bila isprika Izraela, što su oni i napravili. Zatim tražena je isplata 20 milijuna dolara ozlijeđenima i obiteljima poginulih, na što je Izrael također pristao, piše Reuters.

Sukladno postignutom dogovoru, Turska će dostavljati humanitarnu pomoć i ostale proizvode bez vojne namjene, a provodit će i obnovu infrastrukture u Pojasu Gaze.

S druge strane, Izrael je tražio izuzimanje njihovih vojnika i časnika iz procesa za ratne zločine. Izraelski diplomati kažu da će uplatiti spomenuti novac obiteljima nakon što turski parlament donese zakon da Izraelce neće procesuirati za ratne zločine.

Politički iznimno osjetljiv dogovor mogao bi rezultirati ekonomskim rastom obiju zemalja. Izrael i Turska sada imaju otvorena vrata za suradnju u eksploataciji plina ispod Sredozemnog mora, a Turska napokon ima napredak u diplomatskim odnosima sa susjedima.

Podsjetimo, krajem svibnja 2010. godine šest civilnih brodova uputilo se prema Pojasu Gaze s namjerom da dostave teret kojeg su opisali kao humanitarnu pomoć. 31. svibnja, izraelska mornarica poslala je komandose kako bi sproveli flotilu u luku Ašdod radi kontrole. Na brodu Mavi Marmara 40 putnika napalo je komandose. U kratkom okršaju ubijeno je 9 aktivista, 8 Turaka i jedan Amerikanac turskog porijekla. Deseta žrtva preminula je krajem svibnja 2014. godine nakon što je provela 4 godine u komi bez dolazaka svijesti.

UNHCR je proveo istragu i zaključio da je izraelska mornarica primijenila pretjeranu silu, a i da je sama blokada Pojasa Gaze bila ilegalna. U jednom izvještaju Ujedinjenih naroda stoji da su svi aktivisti preminuli uslijed posljedica ranjavanja, ali smrti barem šestero putnika nosi sva obilježja smaknuća.

Pročitajte više