Novo primirje u Siriji dogovoreno bez Amerike, hoće li ovaj put zaživjeti?

Foto: FAH

TURSKA i Rusija postigle su dogovor o općem prekidu vatre u Siriji koji bi trebao stupiti na snagu večeras u ponoć, izvještava turska državna agencija Anadolu.

Pozivajući se na anonimne izvore, Anadolu javlja da su dvije države, koje su očito preuzele glavnu ulogu u razrješenju sirijskog konflikta, postigle konsenzsus o proširenju primirja koje je uspostavljeno u Alepu na čitavu Siriju. Prijedlog će iznijeti glavnim zaraćenim stranama.

Rusija, Iran i Turska prošlog su tjedna nakon razgovora u Moskvi priopćili da su spremni posredovati u postizanju mirovnog sporazuma. Usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj iznose glavne principe na kojima bi taj sporazum bio zasnovan, izvještava Guardian.

Turska inzistira da se kurdski militanti isključe iz pregovora

Iz primirja bi bile isključene skupine koje su Turska i Rusija deklarirale kao terorističke, što bi omogućilo nastavak napada na Islamsku državu i al-Nusru, sirijski ogranak al-Kaide.

Turska također inzistira da Sirijska kurdska partija (PYD) i njeno vojno krilo Jedinice narodne obrane (YPG) ne budu uključene u pregovore.

Iako su detalji oko pregovora još neodređeni, Moskva je najavila da će se održati u glavnom gradu Kazahstana, Astani. U istom gradu održani su i mirovni pregovori o Siriji prošle godine, ali kako je iz njih bila isključena glavnina sirijske opozicije, kritičari su ih opisali kao besmislene.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je do znanja da Sirijske demokratske snage, čiji glavni dio čini upravo kurdski YPG, drži za terorističku skupinu, unatoč njihovoj ofenzivi na glavno uporište ISIS-a u Raki.

Erdogan je napao svog NATO saveznika SAD zbog podrške SDF-u, ali pritom je otišao još dalje u optužbama: "Optuživali su nas da podržavamo ISIS. Sad oni pružaju podršku terorističkim skupinama, uključujući Daeš (arapsko ime za ISIS), YPG, PYD. Potpuno je jasno - imamo potvrđene dokaze sa slikama, fotografijama i snimkama."

Erdogan je kritizirao i SAD zbog izostanka zračne podrške u ofenzivi na al-Bab koji je pod kontrolom ISIS-a.

S druge strane, turske snage su optužene da je 120 civila ubijeno u ofenzivi koju provode sa sirijskim pobunjenicima.

Pročitajte više