Turska, Iran i Irak protiv neovisnosti: Bacači raketa usmjereni prema kurdskim planinama

Foto: Hina
 
TURSKA, Iran i Irak dogovorili su da će razmotriti protumjere zbog planiranog referenduma o neovisnosti iračkog Kurdistana, objavila je u četvrtak turska državna agencija Anadolija.
 
U zajedničkoj izjavi, ministri vanjskih poslova triju zemalja izrazili su zabrinutost da bi referendum mogao ugroziti napredak u borbi Iraka protiv Islamske države te izazvati nove sukobe u regiji.
 
Pozvali međunarodnu zajednicu da intervenira
 
"Ministri su istaknuli da referendum neće koristiti Kurdima niti kurdskoj regionalnoj vladi na sjeveru Iraka i u tom svjetlu dogovorili su da će zajedno razmotriti protumjere", navodi se u izjavi.
 
Anadolija ne precizira o kakvim je mjerama riječ, no ministri, koji sudjeluju na zasjedanju Opće skupštine UN-a, pozvali su međunarodnu zajednicu da intervenira.
 
Turski bacači raketa usmjereni prema kurdskim planinama
 
Turska je zaprijetila sankcijama kurdskom sjevernom Iraku. Turske postrojbe izvode također vojne vježbe kod granice. 
 
Oko stotinu tenkova i vojnih vozila uz podršku radara i bacača raketa stacionirani su na poljanama u blizini granice, s ciljnicima usmjerenim prema kurdskim planinama.
 
"Neovisnost bi mogla dovesti do svjetskog sukoba"
 
Vlada u Bagdadu boji se da bi referendum mogao podijeliti zemlju i izazvati širi regionalni sukob. Turska, dom najveće kurdske populacije u regiji, upozorava da bi raspad susjednog Iraka ili Sirije mogao dovesti do svjetskog sukoba, te će u petak, tri dana prije referenduma, pripremiti službeni odgovor. 
 
No, Kurdi poručuju da su odlučni provesti referendum koji bi, premda neobvezujući, mogao dovesti do secesije. Anadolija prenosi da su ministri izrazili odlučnost da sačuvaju irački teritorijalni i politički integritet. 

Pročitajte više