Islamska država preuzela odgovornost za pokolj u elitnom noćnom klubu

Foto: Hina

STRANI mediji danas su objavili i kako je odgovornost za napad u novogodišnjoj noći u klubu Reina, u kojem je život izgubilo 39 osoba, preuzela Islamska država.

"U nastavku blagoslovljenih operacija koje je Islamska država izvršila protiv zaštitnika križa, Turske, junački borac kalifata je napao jedan od najpoznatijih noćnih klubova u kojem kršćani slave svoj bogohulni praznik", objavio je ISIS u priopćenju, prenosi Al Jazeera.

Turske vlasti vjeruju i kako je napadač iz srednje Azije te kako je po nacionalnosti Uzbekistanac ili Kirgistanac. Tako izvještavaju pro-vladine novine Karar i Hurriyet.

Policija je način napada povezala sa napadom izvršenim u zračnoj luci Ataturk prošle godine koji je odnio velik broj žrtava, te istražuju je li isti ogranak ISIS-a izvršio oba napada.

Napad u prvim satima Nove Godine

Napadač koji je još uvijek u bijegu je najprije na ulazu ubio policajca i zaštitara te je potom ušao u klub u kom se nalazilo između 500 i 600 osoba.

 

Skoro dvije trećine žrtava su stranci koji su u Istanbulu htjeli dočekati Novu Godinu.

Identifikacija žrtava još uvijek traje te je zasad identificirana 21 osoba.

Napadi u Turskoj

Skoro niti jedan mjesec u 2016. godini nije prošao bez napada koji je odnio veći broj žrtava. ISIS tvrdi kako u Turskoj ima nekoliko ćelija te su u prosincu prikazali video u kojem su ubili dvojicu vojnika iz Turske i pozvali svoje pristaše na osvajanje Istanbula.

Uskoro opširnije

Pročitajte više