Turska jako postrožuje propise o kratkoročnom najmu stanova za turiste

Foto: EPA

Turska vlada uvela je stroge propise o kratkoročnom najmu stambenih nekretnina preko digitalnih platformi kako bi obuzdala visoke najamnine. Prema odluci objavljenoj u četvrtak u Službenom listu, vlasnici moraju pribaviti dozvolu vlasti za najam kraći od sto dana. Moraju također dobiti pristanak svih stanara zgrade, platiti naknadu i istaknuti na vratima vladinu potvrdu, kaže nova uredba.

Vlada traži od njih i informacije o gostima i poštivanje propisa o "javnom moralu". Ako prekrše propise, prijete im pozamašne novčane kazne i oduzimanje dozvole.

Prosječna cijena najma u Turskoj gotovo je usedmerostručena od travnja 2019. do travnja 2023., prema podacima gradskih vlasti Istanbula. Metropola s gotovo šesnaest milijuna stanovnika objavljuje podatke za cijelu Tursku.

Najviše su porasle najamnine na obali na jugu Turske te u najvećem gradu Istanbulu i u glavnom gradu Ankari. Mnogi građani odlučili su iznajmljivati nekretnine kako bi se zaštitili od inflacije. Turisti pak preferiraju takav smještaj jer su hoteli skuplji, osobito u središtima velikih gradova.

Pročitajte više