PREOKRET Turska objavila ime i sliku napadača, prozvani se javio: "Ja nemam ništa s pokoljem"

Foto: FAH

TURSKI mediji pišu kako je utvrđen identitet ubojice i terorista iz Istanbula, a navodno se radi o 28-godišnjem Iakheu Mašrapovu, koji ima kirgistansku putovnicu.

>> NOVI DETALJI Istanbulski krvnik je opasniji nego se mislilo, žena iznijela svoju stranu priče

Kad je policija objavila fotografije osumnjičenog, njegovi susjedi u turskome gradu Konyi pozvali su policiju i identificirali ga.

Turska policija objavila je izjavu supruge osumnjičenog u kojoj kaže kako je o ubojstvima saznala na televiziji. Osumnjičeni je sa ženom i djecom iz Kirgistana u Istanbul stigao 20. studenog prošle godine. Potom su cestom preko Ankare stigli u grad Konya, stoji u priopćenju. Tamo su iznajmili stan kojeg su plaćali oko 300 eura mjesečno. Kako je rekla supruga, muž joj je objašnjavao da u Konyu putuju u potrazi za poslom.

Prema podacima istrage, koji se razlikuju od verzije priče prema kojoj je u Tursku došao iz Kirgistana, napadač je ušao u Tursku iz Sirije gdje se borio za ISIS i zbog toga je tako "dobro rukovao vatrenim oružjem", piše list Hurriyet. "On je dobro obučeni profesionalac i terorist", dodaje list.

Turske vlasti su uhitile 12 osoba za koje sumnjaju da su povezane s napadom. No, nedugo nakon što je objavljen identitet osumnjičenog, došlo je do preokreta.

Preokret - policija ima krivog čovjeka

Kirgistanski portal Turmush tako je došao do čovjeka koji tvrdi da je putovnica Iakhea Mašrapova, čiju su fotografiju turski mediji javno objavili, navodeći da pripada čovjeku osumnjičenom za teroristički napad na istanbulski noćni klub, njegova. Taj je čovjek kazao i da on nema nikakve veze s napadom.

Dodao je i kako se trenutačno nalazi u Kirgistanu te da se danas vratio iz Turske. Odmah po povratku muškarac je priveden na ispitivanje u policiju. Za Turmush je rekao kako su ga priveli jer sliči osobi za kojom Turska traga.

"Ne poznajem tog muškarca, a nemam pojma kako je fotografija moje putovnice završila na internetu. U vrijeme napada bio sam u Kirgistanu, a u Tursku putujem redovito zbog trgovine", kazao je.

Oslobođen optužbi

 Kirgistanac u dobi od 28 godina koji je bio priveden i ispitan po povratku iz Turske zbog moguće povezanosti s napadom u Istanbulu oslobođen je sumnji, objavili su u utorak kirgistanski mediji.

Kirgistansko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da "nije vjerojatno" da je kirgistanski državljanin Lakhe Machrapov upleten u napad u Istanbulu.

"Po preliminarnim podacima, ta informacija nije vjerodostojna, no ministarstvo je ipak provjerava", rekao je glasnogovornik ministarstva.

U napadu na elitni noćni klub Reinu poginulo je 39 ljudi, među kojima mnogi stranci.

Po agenciji Dogan, dvojica stranaca, čija nacionalnost nije precizirana, uhićeni su u utorak na međunarodnoj zračnoj luci u Istanbulu i smješteni u pritvor.

Pročitajte više