Turska od Amerike traži da ublaži pritisak

TURSKA traži od Sjedinjenih Država da ublaže zahtjeve za razmještanje američkih vojnika na tursko tlo uoči eventualne vojne operacije protiv Iraka, pišu turske novine.

General Richard Myers, načelnik združenoga stožera američke vojske, u ponedjeljak je s načelnikom glavnoga stožera turske vojske Hilmijem Ozkokom razgovarao o turskoj ulozi u eventualnome ratu.

Myers niječe tvrdnje medija da je Washington sve nestrpljiviji zbog turskoga oklijevanja kad je u pitanju američki zahtjev za podršku vojnoj operaciji u Iraku.

No jasno je da Washington želi što prije razmjestiti snage kojima bi se služio ocijeni li da Bagdad skriva oružje za masovno uništavanje. Analitičari kažu da bi druga, ´sjeverna bojišnica´, otvorena s jugoistoka Turske olakšala glavnu invaziju s juga, skratila rat i smanjila američke žrtve.

Turska se protivi vojnoj akciji i mogla bi podržati ideju o potrebi donošenja nove rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti želi li se upotrijebiti sila protiv Iraka.

´Myers je naglasio važnost jedne sjeverne bojišnice i ponovno od Ozkoka zatražio podršku, a on mu je poručio: ´Smanjite prohtjeve na prihvatljivu mjeru´´, piše visokotiražni Milliyet.

Vojska redovito daje informacije novinarima pod uvjetom da izvor ostane anoniman, navodi Reuters i dodaje da su i druge novine objavile slične priloge, a broj vojnika koje Washington navodno želi rasporediti u Turskoj varira od 80 do 125 tisuća.

Pročitajte više