VIDEO Marš pravde u Turskoj: Oporba završava 400 kilometara dug prosvjedni hod

Foto: Hina
 
GLAVNI turski oporbeni čelnik završava u nedjelju, nakon 25 dana hoda, svoj 400 km dug prosvjedni put u Istanbul, u kojem će se održati masovni prosvjedi protiv erozije demokracije u zemlji.
 
Marš pravde privukao je desetke tisuća pristaša otkako je Kemal Kilicdaroglu, čelnik glavne oporbene stranke Narodne republikanske stranke (CHP) krenuo iz Ankare 15. lipnja želeći time prosvjedovati zbog toga što je zastupnik njegove stranke osuđen na 25 godina zatvora zbog curenja u medije informacija o isporuci turskog oružja Siriji.
 
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kojega Kilicdaroglu naziva "diktatorom", optužio je CHP za "suradnju s terorističkim organizacijama", tražeći zabranu mirnog prosvjeda.
 
 
Prosvjed zbog masovnih čistki pod izvanrednim stanjem
 
Glavni slogan marša postao je uzvik "Prava, zakon, pravda", koji su izvikivali sudionici prosvjeda koji su se pridružili oporbenom čelniku prelazeći prosječno 20 km dnevno unatoč ljetnim vrućinama. Prosvjednici također nose ogromnu tursku zastavu, dugu više stotina metara.
 
Kilicdaroglu, 69-godišnji oporbeni čelnik i bivši državni službenik, trebao bi se obratiti okupljenima na prosvjednom skupu na azijskoj strani Istanbula.
 
On je do sada izražavao žestoke kritike zbog masovnih čistki u Turskoj, u kojima je pogođeno oko 120.000 državnih službenika i uhićeno preko 50.000 ljudi, uključujući novinare, a sve na temelju 
odluka izdanih pod izvanrednim stanjem u zemlji. Prosvjedni marš dobio je potporu i nekih drugih turskih političkih stranaka. 

Pročitajte više