Turska osuđena u Strasbourgu zbog kršenja slobode govora

EUROPSKI sud za ljudska prava u Strasbourgu osudio je u četvrtak Tursku zbog kršenja slobode govora u dva različita slučaja.
Sud je dao za pravo Teslimu Toereu, osuđenom u studenom 1996. na jednu godinu, mjesec i deset dana zatvora zbog navodne separatističke propagande. Teslim Toere sastavio je članak naslovljen "Socijalisti Kurdistana moraju uhvatiti trenutak", objavljen u srpnju 1994. u časopisu Medyja Guenesi.

Sud je ocijenio da je presuda povrijedila prava Teslima Toerea na slobodu izričaja izricanjem "prestroge i nepotrebne kazne u demokratskom društvu". Također je ocijenio da se sud koji je ga osudio ne može "smatrati nezavisnim i nepristranim sudom".

Turska će morati Toereu isplatiti 310 eura na račun materijalne štete, 6500 eura na račun moralne štete i 3000 eura na račun troškova.

U drugom slučaju Europski sud je dao za pravo Talatu Turhanu protiv turske države. Optuženika, autora knjige naslovljene "Izvanredan rat, terorizam i kontraterorizam", osudilo je tursko pravosuđe na isplatu odštete i kamata državnom tajniku zbog "klevete" u tom djelu.

Europsko pravosuđe ocijenilo je da pravo na slobodu govora Tulata Turhana nije poštivano, jer su inkriminirane riječi predstavljale vrijednosni sud.

Sud je osudio tursku državu da isplati tužitelju 600 eura na račun materijalne štete, 1000 eura na račun moralne i 1500 eura troškova.



Pročitajte više