Turska podupire Grčku u smanjivanju vojne potrošnje

TURSKI ministar vanjskih poslova Abdullah Gull pozdravio je grčki poziv za recipročnim smanjenjem vojnih troškova i rekao da je Turska već smanjila izdvajanja za obranu, objavila je u utorak turska novinska agencija Anadolija.

Susjedi Grčka i Turska , dvije članice NATO-a koje iz domaćeg bruto proizvoda najviše troše na obranu, tradicionalni su suparnici no posljednjih je godina došlo do zatopljenja u njihovim međusobnim odnosima.

Gull je time odgovorio na pozive svoga grčkog kolege Georgea Papandreoua koji je u subotu pozvao Ankaru da se pridruži njegovoj vladi u zalaganju za smanjenje vojnih troškova. No on je naglasio da tome moraju prethoditi razgovori o sporazumu vezanom uz smanjenje izdvajanja za obranu.

Turska, kandidat za članstvo u EU, počela je snižavati vojne izdatke, a proračun namijenjen sada ministarstvu obrazovanja sada je veći nego vojni, istaknuo je Gull. Dvije zemlje skoro su 1996. ušle u rat oko nenaseljenog otočića u Egejskom moru, a ne slažu se ni oko načina rješavanja problema Cipra. No veze između dviju zemalja popravile su se kada što su obje 1999. doživjele potres, nakon čega su jedna drugoj pružile pomoć što je potaknulo međusobne simpatije.

Pročitajte više