Turska vojska vidi ozbiljan problem u UN-ovu planu ujedinjenja Cipra

"OZBILJNI problemi" postoje u provedbi mirovnog plana Ujedinjenih naroda za Cipar, kazao je u utorak načelnik glavnog stožera turske vojske ocjenivši pritom da se o tom dokumentu treba izjasniti parlament, a ne vojska.

General Hilmi Ozkok, zapovjednik glavnog stožera turske vojske, kazao je na konferenciji za novinare da u planu, koji ne ispunjava zahtjeve turske vojske, vidi i pozitivnu stranu.

"Nije na meni da kažem da ili ne tom mirovnom planu. Odluku će donijeti turski parlamet u ime turskog naroda", rekao je Ozkok.

Ciparski Grci i i Turci izjasnit će se o UN-ovu planu na referendumima 24. travnja.

Cipar bi trebao 1. svibnja pristupiti Europskoj uniji.
Parlamenti Grčke i Turske - koji su zajedno s bivšim kolonizatorom Velikom Britanijom jamci pregovora o ujedinjenju Cipra prije pristupanja Europskoj uniji - trebat će poduprijeti mirovni plan UN-a do kraja travnja ako taj plan odobre ciparski Grci i Turci.

Cipar je etnički podijeljen od 1974., a ako pregovori ne uspiju u EU bi trebao ući samo grčki dio otoka.

Planom UN-a nisu zadovoljni ni predsjednik ciparskih Grka Tassos Papadopoulos niti vođa ciparskih Turaka Rauf Denktash.

U utorak je ostavku podnio ciparski ministar komunikacija Kikis Kazamias u znak prosvjeda jer je Papadopoulos pozvao ciparske Grke da odbiju plan za koji je kazao da legalizira podjelu.

Vođa ciparskih Turaka Denktash je pak najavio da će napustiti svoj dužnost vođe samoproglašenog turskog Cipra ako njegovi sunarodnjaci budu na referendumu glasovali za ujedinjenje otoka, piše u utorak turski dnevnik Milliyet.

Pročitajte više