Turski brod će sutra biti u Trstu

MINISTARSTVO mora, prometa i infrastrukture priopćilo je danas da bi turski brod koji se zapalio 6. veljače u hrvatskim teritorijalnim vodama, "Und Adriyatik", trebao sutra biti dotegljen u luku Trst. Iako je trebao biti u Trstu prije dva dana, "Und Adriyatik" je trenutno samo nekoliko kilometara udaljen od savudrijske obale.

Naime, nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru dobila je u 13.30 izvješće od tvrtke Bluewater Ship Management koja je predstavnik brodara da bi turski ro-ro brod "Und Adriyatik" sutra ujutro trebao uploviti u luku Trst čim se za njega oslobodi prikladan vez. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture danas je zatražilo očitovanje o odlasku broda iz hrvatskog teritorijalnog mora obzirom da se još uvijek nalazi tri nautičke milje zapadno od Savudrije. 

"Premda je u nedjelju u 13 sati započelo njegovo tegljenje prema Trstu, brod još uvijek čeka odobrenje talijanskih pomorskih vlasti za nastavak puta koje od brodovlasnika traže dodatna sigurnosna jamstva za tegljenje broda", objašnjava Ministarstvo. 

Dodaju da je isplovljavanje turskog broda u teglju u nedjelju prijepodne odobrila Lučka kapetanija Pula uz ispunjavanje sigurnosnih uvjeta koje je zatražilo norveško klasifikacijsko društvo "Det Norske Veritas".  Brod tegle dva talijanska tegljača - "Spica" i "Angelina C", a prate ih i dva tegljača riječkoga Jadranskoga pomorskog servisa - "David prvi" i "Beli Kamik", a do isplovljavanja iz teritorijalnog mora RH turski će brod pratiti brodica Lučke kapetanije Pula.

A.B.
Foto: MMPI

Pročitajte više