Turski liječnik dobio otkaz, završio na sudu zbog usporedbe Erdogana i Golluma

Foto: memegenerator.net

TURSKI liječnik Bilgin Çiftçi je izgubio posao i trenutačno je na suđenju gdje mu prijeti kazna do dvije godine zatvora jer je u listopadu kroz slike usporedio svog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa stvorom Gollumom, jednim od protagonista Tolkienovog Gospodara prstenova, prenosi Washington Post

Prema izvješću turske agencije DHA, Çiftçi je na suđenju inzistirao da nije uvrijedio nikoga. Iako je Gollum podvojena ličnost s upitnim moralom, mnogi štovatelji trilogije o prstenu vjeruju da on nije zlikovac, a pojedini čak drže da je heroj.

Kad je odvjetnik liječnika, Hicran Danışman, izazvao glavnog suca zbog tumačenja složenog lika Golluma, ovaj je priznao da o njemu zna samo iz dijelova istoimene filmske trilogije, javio je istanbulski list Today’s Zaman.

Stručno vijeće za prosudbu Golluma

Sudac je zbog utvrđivanja činjenica pozvao na formiranje stručnog vijeća koji će prosuditi je li obrana za kojom je posegnuo liječnik primjerena. U vijeće su pozvana dva akademika, dva stručnjaka za ponašanje ili psihologa i jedan za filmsku, odnosno televizijsku produkciju.
Vijeće je dobilo rok do veljače iduće godine da ocijeni i procjeni je li Gollum dobar, loš ili zao.

U Turskoj je od kolovoza 2014. do ožujka ove godine pokrenut postupak protiv 235 ljudi osumnjičenih za "klevetanje ili uvredu" predsjednika, javio je nedavno BBC. Formalna optužnica je podignuta protiv 105 osoba.

Predsjednik i njegova vlada "nemaju smisla za humor," rekao je svojedobno karikaturist Selcuk Erdem čiji je magazin također optužen za vrijeđanje Erdogana. "Oni ne žele – ili im se ne sviđa – sloboda govora ili kritika". 

Pročitajte više