Turski premijer: Rusija provodi etničko čišćenje u Siriji, a ISIS od toga ima koristi

Foto: FAH

TURSKI premijer Ahmet Davutoglu jučer je Rusiju optužio za etničko čišćenje u sjevernoj Siriji, rekavši kako Moskva pokušava otjerati lokalne Turkmene i sunitsko stanovništvo kako bi zaštitile vlastite vojne interese u regiji, objavio je Reuters.

Odnosi između Rusije i Turske vrlo su zategnuti, nakon što je Turska srušila ruski borbeni avion, tvrdeći da je letio u njihovom zračnom prostoru.

"Rusija pokušava napraviti etničko čišćenje u sjevernoj Latakiji kako bi protjerali svi Turkmeni i sunitska populacija koja nema dobre odnose sa režimom", kazao je Davutoglu.

Tvrdi da ruske akcije koriste ISIS-u

Ankara je prilično ogorčena što su i Turkmeni, etnički srodnici Turaka, meta ruskih napada u Siriji. Davutoglu tvrdi kako rusko bombardiranje oko Azaza u sjeverozapadnoj Siriji ima cilj prekinuti opskrbu za oporbu koja se protivi Assadu, kojeg podupire Moskva. Dodao je kako to naposlijetku koristi džihadistima Islamske države.

I Moskva i Ankara su u više navrata optužili jedni druge kako pomažu ISIS-u. Obje su strane negirale te optužbe.

Turska, članica NATO-a i američke koalicije koja bombardira Islamsku državu u Siriji, te već dugo poziva na odlazak Assada. Davutoglu je rekao kako je Turska spremna surađivati s Rusijom kako bi spriječila incidente poput onog s rušenjem ruskog aviona.

Turska rasporedila snage u sjevernom Iraku

Turski premijer također je opravdavao razmještaj turskih vojnih snaga u sjevernom Iraku, što je narušilo odnose s Bagdadom.  Ankara je poslala trupe u borbu zbog povećane opasnosti od ISIS-a, kaže Davutoglu, opisujući raspoređivanje kao "čin solidarnosti.


"Kad se prijetnja povećala, poslale smo postrojbe za zaštitu kampa, ne kao čin agresije, nego kao čin solidarnosti", rekao je Davutoglu.

Na tom je području Turska rasporedila stotine svojih vojnika te to nazvala rutinskom rotacijom u obučavanju Iračana da zauzmu Mosul od ISIS-a.

Irak je zatražio od NATO-a da izvrši pritisak na Tursku da povuče svoje snage. Izaslanik Bagdada u UN-u rekao je da bilateralni razgovori dvaju susjeda za okončanje spora dobro napreduju.

Pročitajte više