Turudić danas: Nismo prijatelji. Rimac 2015: To je bio prijateljski susret

Foto: N1/Tportal

PREDSJEDNIK Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić danas je na N1 Televiziji komentirao susret s Josipom Rimac na kavi 2015. godine.

Josipa Rimac, tada već bivša gradonačelnica Knina, ali i direktorica HDZ-ove kampanje, 11. je rujna 2015. godine u centru Zagreba ispijala kavu s Ivanom Turudićem, predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu. Fotografiju susreta Rimac i Turudića objavio je Tportal.

Kada je novinarka Tportala nazvala Rimac da je upita za susret s Turudićem, direktorica HDZ-ove kampanje najprije je zbunjeno odgovorila da ne zna kada je predmetna fotografija snimljena te dodala da se kao gradonačelnica Knina sastajala s raznim ljudima. Tek nakon što joj je rečeno da je fotografija snimljena taj dan, Rimac je potvrdila da se s Turudićem sastala na kavi. Nije, međutim, željela pojasniti o čemu je razgovarala s jednim od najmoćnijih sudaca u državi, čija bliskost HDZ-u nije nikakva tajna. Kazala je tek da je to bio prijateljski susret i da nije bilo "ništa vezano uz nju osobno".

Turudić: Nije to bila ciljana kava

"Nije to bila ciljana kava, mi se poznajemo, ali nismo prijatelji. Sreli smo se, pozdravili i to je sve", komentirao je danas Turudić na N1.

Rimac je bila pod istragom Uskoka

Rimac je tada imala itekako dobre razloge za susret s prvim čovjekom Županijskog suda u Zagrebu. Protiv nje je, naime, u tijeku bila istraga Uskoka koji ju je sumnjičio da je, dok je bila gradonačelnica Knina, zajedno s još dvije osobe protuzakonito stekla vlasništvo nad stambenim prostorima i time oštetila državu za najmanje 548 tisuća kuna. Bivša ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Anna Marija Radić nepravomoćno je 2017. osuđena na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je darovala stan u Kninu obitelji bivše gradonačelnice Josipe Rimac. Rimčevi nisu imali pravo na taj stan pa je državni proračun oštećen za 548 tisuća kuna. Zatvorsku kaznu Radić neće odslužiti nego će joj ona biti prenamijenjena u rad za opće dobro. Ako presuda postane pravomoćna, državi će morati vratiti 548 tisuća kuna.

U obrazloženju presude stoji da Radić sama nije imala koristi od darivanja stana, ali da je Rimčevima omogućila nezakonito stjecanje nekretnine jer je bila u dobrim odnosima s njima.

Radić je zlouporabama položaja 2008. i 2009. omogućila obitelji Danijela Rimca da uz stan na prvom katu zgrade u Kninu, na koji su imali pravo i koji su koristili u istoj zgradi, dobiju i stan u prizemlju s podrumom na koji nisu imali pravo niti su ga upotrebljavali, piše HRT. Kako bi prikrila takve radnje, Radić je naredila službenicima ureda u Kninu da prikažu u ugovoru o darivanju da je riječ o jednoj nekretnini. Sud je kao životne i logične prihvatio iskaze službenica iz Knina koje su posvjedočile da su to učinile jer su se bojale da će u suprotnom dobiti otkaz.

Mjesec dana prije kave s Turudićem tjednik Nacional je objavio, pozivajući se na upućene izvore, da su policijski istražitelji stupili u kontakt sa svjedocima koji tvrde da je Rimac odgovorna za cijeli niz nezakonitosti koje su se u Kninu događale za vrijeme njenih gradonačelničkih mandata.

Rimac je već više puta u javnim istupima kazala da je nevina i da nikad nije počinila nikakvo kazneno djelo. Bivša gradonačelnica Knina tvrdila je cijelo vrijeme da se radi o političkom pritisku te je obećala da će u slučaju podizanja optužnice podnijeti ostavku na sve svoje dužnosti.

 

Pročitajte više