Tusk očekuje od Srbije da ostane na europskom putu

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem kako očekuje da će se Srbija držati geostrateškog izbora za koji se odlučila.

"Vi ste nedavno ponovili da je Srbija napravila geostrateški izbor odlučivši se za europski put i da nema povratka natrag. Očekujemo da će taj izbor biti smjernica za vaše djelovanje", rekao je Tusk nakon razgovora s Vučićem, koji se prvi put, u predsjedničkoj ulozi, sastao s predsjednikom Europskog vijeća.

Tusk ohrabrio Vučića da nastavi s reformama

Tusk je dodao da je ohrabrio Vučića za nastavak reformi "kako bi se pojačala vladavina prava s istim žarom i dosljednošću kao i u napretku u gospodarstvu. Snažna i čvrsta vladavina prava najbolji je signal da ste spremni za ulazak u EU".

Tusk je ponovio da Europska unija nedvosmisleno podržava europsku perspektivu zemalja jugoistoka Europe, pohvalio je nastavak dijaloga između Srbije i Kosova, te ulogu Srbije u migrantskoj krizi.

Što se tiče brzine pristupanje Srbije, Tusk je rekao da će to ovisiti "o napretku u reformskom programu".

Predsjednik Srbije Vučić izrazio je zadovoljstvo razgovorom, kazavši da je dobio jamstvo da će njegova zemlja postati članicom EU-a, ali rekao kako još nije poznato kada će to biti.

"Postoji perspektiva, i to je dobro, ali Srbija želi dobiti značajniju motivaciju", rekao je Vučić.

Pročitajte više