Tutankamon umro prerano jer su mu roditelji bili - brat i sestra!

TUTANKAMONOVA prerana smrt u dobi od 19 godina rezultat je incestuoznog odnosa njegovih roditelja, otkrio je tim znanstvenika.

Istraživači već godinama pokušavaju odgonetnuti zašto mladi egipatski faraon koji je na prijestolju proveo deset godina nije doživio dvadeseti rođendan.

Međutim, sada su, koristeći CT snimke, analizu DNK i arheološke informacije došli do zaključka da su njegovi roditelji bili brat i sestra te da je slavni faraon zbog toga bio iznimno krhkoga zdravlja.

U slučaju djece koja su rezultat incesta braće i sestara postoji vrlo visoka vjerojatnost da će naslijediti štetne gene svojih roditelja, što često dovodi do genetskih bolesti.

Dosad je postojalo nekoliko teorija o uzroku njegove smrti. Prema jednoj je Tutankamon ubijen udarcem u glavu, dok druga smatra da je umro od posljedica prijeloma noge. U srpnju ove godine su njemački znanstvenici objavili da je, prema njihovom istraživanju, umro od anemije srpastih stanica.

Imao brojne genetske bolesti


Međutim, posljednje istraživanje proveli su arheolozi i genetičari koji su CT snimkama otkrili da Tutankamon nije umro od ozljede glave. Nakon toga su proveli DNK testiranje mumificiranih ostataka članova njegove obitelji koje je rezultiralo otkrićem da mu majka nije jedna od žena njegova oca Ekhnatona, već jedna od njegovih pet sestara.

Istim istraživanjem otkriveno je i da je Tutankamon imao genetsku deformaciju stopala te rascjep usne. To mu je otežavalo život, ali nije bilo fatalno.

Međutim, DNK analizom je otkriveno da je nekoliko puta u svom kratkom životu bolovao od malarije, koja je možda i bila kobna za krhkog faraona.

"Tutankamon se najvjerojatnije borio s još genetskih bolesti dok malarija ili slomljena noga nisu jednostavno prelili čašu i doveli do njegove prerane smrti", rekao je arheolog Zahi Hawass za rujansko izdanje National Geographica.

Pročitajte više