"Tužba Hrvatske protiv Srbije je nepotrebna i nije fer"

NAKON Velike Skupštine Srpskog narodnog vijeća, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da bi bilo najpoštenije da Hrvatska povuče tužbu protiv Srbije za genocid.

"Tužba je nepotrebna i nije fer. Činjenica je da je iz Hrvatske protjerano nekoliko stotina tisuća Srba i da oni još uvijek nemaju mogućnost da se vrate", kazao je Dodik. Upitan za komentar izjava ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića koji je ovaj tjedan kazao da je vojno-redarstvena akcija "Oluja" bila etničko čišćenje, Dodik ponavlja brojku protjeranih Srba i dodaje "to se sve nije desilo djelovanjem nevladine organizacije".

Pozvao je Hrvatsku da povuče tu tužbu, ponajprije zbog odnosa Srbije i Hrvatske, a i "jer bi to bilo najpoštenije", dodajući da je "nekorektno" od Hrvatske ići u takvu tužbu bez da je riješila povrat imovine i povratak izbjeglih Srba. Navodi da su za to krivi nedovoljno liberalni propisi, dok se s druge strane, u Republiku Srpsku vratilo 99 posto izbjeglih.

Upitan misli li ima li Srbija onda osnove za istovjetnu tužbu protiv Hrvatske, Dodik nije dao konkretan odgovor, nego je samo konstatirao da su "Srbi bili sotonizirani" za vrijeme raspada Jugoslavije i da je međunarodna zajednica imala nekorektan odnos prema srpskom narodu.

Pupovac: Tužba je opterećenje za nas Srbe u Hrvatskoj

Tužba za genocid, smatra predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, "je opterećenje za Srbe u Hrvatskoj, a opterećenje je i za korak naprijed u odnosima Srbije i Hrvatske".

"Očekujemo da će Međunarodni sud pravde u Haagu o ratnim događanjima donijeti onakvo mišljenje u presudi kakvo je u skladu sa činjenicama. A činjenice nisu ni jednostavne ni jednostrane", kazao je Pupovac.

Pupovac nije htio komentirati presude koje je jučer Županijski sud donio u postupku protiv Rahima Ademija i Mirka Norca, pošto su nepravomoćne, i jer je on zastupnik u Saboru, ali je kazao kako je to "prvi korak prema zadovoljenju pravde i sankcioniranju svih onih koji su počinili taj stravičan zločin", te da se nada da će taj korak biti nastavljen.

A.B.
Foto: Vlatka Hren
Video: Danijel Tipura

Pročitajte više