Tužitelji: Elizabeth Holmes je pokušala napustiti SAD

Foto: EPA

OSNIVAČICA Theranosa Elizabeth Holmes pokušala je pobjeći iz SAD-a nedugo nakon što je prošle godine osuđena za prevaru, tvrde tužitelji. Prema novom sudskom podnesku, 38-godišnjakinja je prošlog siječnja kupila jednosmjernu kartu za Meksiko, javlja BBC

Podsjetimo, Holmes je u studenom dobila kaznu od 11 godina i tri mjeseca zatvora zbog prevare investitora u njezin sada nepostojeći startup za testiranje krvi Theranos. Svojevremeno je bio procijenjen na devet milijardi dolara. 

Proces žalbe mogao bi trajati godinu dana

Američki okružni sudac Edward Davila u San Joseu u Kaliforniji osudio je Holmes (38) po tri točke optužnice za prevaru investitora i jednoj točki za urotu, nakon što ju je porota osudila prošlog siječnja u suđenju koje je trajalo tri mjeseca. Tužiteljstvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora, dok je obrana pozvala suca da ne odredi zatvorsku kaznu.

No ubrzo nakon toga uložila je žalbu na svoju osudu i traži od suca da je pusti na slobodu nakon travnja dok se njezina žalba ne sasluša na saveznom sudu. Taj bi proces mogao trajati godinu dana .Njezini odvjetnici također su tvrdili da će Holmes pokrenuti "značajna pitanja" koja bi mogla opravdati novo suđenje.

Tijekom saslušanja o kazni Holmes je plakala i rekla da je "shrvana" svojim neuspjesima, da bi mnoge stvari učinila drugačije da je imala priliku i da osjeća "dubok sram zbog onoga što su ljudi prošli jer sam ih iznevjerila". Sudac Davila rekao je da je to "slučaj prevare u kojem je uzbudljiv pothvat krenuo s velikim očekivanjima samo da bi bio razbijen neistinama, lažnim predstavljanjem, običnom ohološću i lažima".

Uspon i pad milijarderke koja je prevarila svijet

Elizabeth Holmes, najmlađu milijarderku, mediji su uzdizali kao jednu od uspješnih priča iz Silicijske doline, nazivajući je ženskim Steveom Jobsom, ali uslijedile su optužbe za prevaru kojima je vrijednost tvrtke Theranos, čija je glavna osnivačica, s devet milijardi dolara pala na znatno manji iznos, nakon čega je Holmes podnijela ostavku te direktorsko mjesto prepustila dosadašnjem glavnom savjetniku tvrtke Davidu Tayloru.

Od početaka 2003. godine, kad je osnovala farmaceutsku tvrtku Theranos, preko vrhunca u 2014. godini, kad ju je Forbes proglasio najmlađom milijarderkom, do konačnog pada, slika Holmes u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće poduzetničke nade do prevarantice koja zlostavlja svoje zaposlenike. Od ideje koja ju je lansirala u zvijezde, revolucionarne metode vađenja i analiziranja krvi, danas su ostale samo ruševine.

Pročitajte više