Tužiteljstvo BiH istražuje 59 Bošnjaka i Hrvata zbog zločina nad Srbima

TUŽITELJSTVO BiH provodi istragu protiv 59 Hrvata i Bošnjaka, pripadnika HOS-a, zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom na području Hercegovine, a na popisu ima i žena, objavio je bosanski Dnevni list.

Na popisu osumnjičenih nalaze se osobe iz Mostara, Ljubuškog, Čapljine i Konjica, kao i dvije osobe iz Opuzena iz Hrvatske. Na tom popisu ima i žena, a navodno bi u ovom predmetu moglo biti podignuto više od 20 optužnica.

Osobe protiv kojih se vodi istraga bili su pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i sumnja se da su u logor Dretelj kod Čapljine dovodili srpsko civilno stanovništvo s područja Hercegovine.

Osim Dretelja, istragom su obuhvaćeni i zatvor u bivšoj vojnoj ambulanti u Mostaru, zatvor na Pravnom fakultetu u Mostaru, te logori na području općine Ljubuški u kojima je srpsko stanovništvo zatvarano i mučeno tijekom 1992. godine.

Istraga koju vodi tužitelj Odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, Jud Romano, prema navodima lista, već se privodi kraju, pa je tužitelj zapovjedio i pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) istraživanje ovih zločina.

A.B.

Pročitajte više