Tužiteljstvo danas iznosi argumente protiv puštanja Gotovine na slobodu

ISTEKAO je rok od dva tjedna u kojem, prema pravilu, Tužiteljstvo mora odgovoriti na zahtjev obrane Ante Gotovine da početak suđenja čeka na slobodi te bi danas Tužiteljstvo trebalo objaviti argumente kojima se suprotstavlja zahtjevu.

Podsjetimo, odvjetnici Ante Gotovine su Haškom sudu 7. kolovoza uputili zahtjev za njegovim puštanjem iz haškoga pritvora, kako bi početak suđenja čekao u Hrvatskoj.

Nema određenog roka u kojem, nakon iznošenja argumenata Tužiteljstva, Sud treba donijeti konačnu odluku o tome hoće li Gotovina suđenje čekati na slobodi, no njegovi odvjetnici očekuju kako bi ta odluka mogla biti donesena već u rujnu.

Jamstva vlade, zadarske nadbiskupije, Gotovinine časne riječi i imovine

Podsjećamo, argument obrane generala Ante Gotovine, koji nikad nije prije korišten za puštanje na slobodu do početka suđenja na Haškom sudu, je pričvršćivanje narukvice za praćenje na njegovu ruku ili nogu dok je u kućnom pritvoru u svojoj kući u Pakoštanima.

Gotovina, kako su do sada izvještavali mediji, ima i jamstva sadašnje hrvatske vlade, koje je vlastoručno potpisao premijer Ivo Sanader, a za njega jamči i nadbiskup zadarski, Ivan Prenđa, jer general poštuje rimokatoličku crkvu. U zahtjevu sudu piše i da je Gotovina spreman odreći se cjelokupne imovine, ako ponovno pobjegne od suda, a jamstvo mu je i njegova časna riječ, odnosno "jamstvo njegove osobne časti, koje daje kao hrvatski general".

Mesić: Sud u Haagu bi mogao pustiti Gotovinu da se brani sa slobode

Predsjednik Stjepan Mesić svojevremeno je izjavio kako vjeruje u mogućnost da Haaški sud prihvati Vladina jamstva za generala Antu Gotovinu kako bi se branio sa slobode.

Također je kazao kako on neće davati garanciju za generala Gotovinu, jer jedina koja može dati takvo nešto je Vlada. Njegova bi garancija, kako je rekao, bila ista kao i garancija crkve. "Što ako general Gotovina ipak ode? Što ćemo reći? Dogodilo se to što ipak nismo htjeli. Čime ja mogu jamčiti? Jedino što vrijedi jest garancija Vlade", izjavio je Mesić za jedan dnevni list, dodavši da ako Vlada smatra da može svojim sustavom sigurnosti jamčiti da će general Gotovina poštivati pravila, odazivati se na poziv suda i biti mu dostupan, on ju u tome podržava.

I.M./B.S.
Foto:AFP,Index

Pročitajte više