Tužiteljstvo neće Šešelju dozvoliti da ode iz Haaga

TUŽITELJSTVO Haškog tribunala pokušat će blokirati puštanje na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja podnošenjem žalbe u slučaju da sudsko vijeće u srijedu donese odluku o nedostatku dokaza za daljnji nastavak procesa, piše Blic.

"Tužiteljstvo je u potpunosti uvjereno da postoji dovoljno dokaza za nastavak procesa i da sudsko vijeće neće uvažiti tu procjenu. To, međutim, ne znači da smo spremni prejudicirati odluku sudskog vijeća i sve do srijede neće biti poznat ishod. Nitko osim sudaca sudskog vijeća ne zna sadržaj odluke", kazao je za list Aleksandar Kontić iz Tužiteljstva Haškog tribunala.

Bit će zanimljivo i izjašnjavanje sudskog veća po četvrtoj točki optužnice koja tereti Šešelja za udruženi zločin u cilju uklanjanja većine Hrvata, muslimana i drugih stanovnika nesrpske nacionalnosti silom i trajno s jedne trećine teritorije Hrvatske i velikih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz nekih dijelova Vojvodine, kako bi ta područja postala dio nove države pod dominacijom Srba.

Ako sudsko vijeće donese negativnu ocjenu po nastavak procesa, on se obustavlja, što je najmanje vjerojatna opcija. Procjenjuje se da će Vijeće omogućiti nastavak procesa, ali da će u preostalom dijelu koji slijedi Šešelj odustati od izvođenja svjedoka obrane, što će proces vrlo brzo suočiti s presudom. Ukoliko bude prihvaćena četvrta točka optužnice Šešelj ide u združeno suđenje, što pretpostavlja trajni postupak, donosi list koji spekulira i o tome da bi se Šešelj mogao naći na slobodi već u srijedu, a također, poziva se i na neimenovane izvore bliske Haškom tribunalu prema kojima će Šešelj biti oslobođen, ali ne 4. svibnja.

Pročitajte više