Tužna sudbina hrabre Eve: "Silovao me susjed pa su me bacili u kukuruzište. Tada sam čula rafal"

Screenshot: HRT

PREKRASAN je život Eva imala s obitelji u Berku prije pucnjave, smrti i plača, govori za HRT Eva Penavić, jedna od mnogobrojnih žrtava četničkog divljaštva 1991.

Rat je razdvojio cijelu obitelj, sinovi su im nestali a ona i suprug ostali su zarobljeni s još 70-ak Hrvata, bez struje, vode i hrane.

"Kad ne mogu spavat i čujem te jauke, kad vam je nešto teško što ne možete s nekim podijelit, stavim na papir', kaže hrabra Slavonka.

U logoru u središtu sela ubijali su zarobljenike, morali su pokapati mrtve koje su skupljali po polu, a dojučerašnji susjedi postali su najveći krvnici. Jedan od njih ju je silovao.

"Ne znam što da radim, iza svakog ugla njega vidim. Vikao mi je "Lavice dokad ćeš ti uzdignute glave šetati, i tebi ćemo stati na kraj", u suzama priča Eva.

Silovali su je pripadnici Belih orlova, vikali su "ima nas 20, ima nas 50". "Vikali su, sad si ti na redu. To nije bilo silovanje već grozota, prvo te udru čizmom po trbuhu, a onda po prsima", sjeća se.

Zatim su je samo gurnuli u kukuruzište i pucali na nju, ali se uspjela spasiti.

Jedina želja za koju se molila joj je uslišena - sin se živ vratio iz logora. Supruga je pronašla u masovnoj grobnici, a 17 je ljudi iz obje obitelji ubijeno u ratu. Nema snage za česti posjet grobovima, već pomaže nepokretnima u staračkom domu u Vinkovcima gdje živi.

Iako je prošla strašnu kalvariju, duh joj nisu slomili. Ponosna i čvrsta poput slavonskog hrasta, hrabra žena još uvijek osjeća veliku bol. Ni 25 godina poslije nije spremna ni zaboraviti ni oprostiti.
 

Pročitajte više