TV: odluke iz bivše SFRJ dokaz da su Slovenci lovili u cijelom Piranskom zaljevu

Slovenska televizija u ponedjeljak je u glavnom TVdnevniku predstavila dva dokumenta za koja tvrdi da bi u slučaju međunarodne arbitraže za morsku granicu između Hrvatske i Slovenije mogla poslužiti kao dokaz za slovensku tezu da je Slovenija i prije 1991. godine kontrolirala cijeli Piranbski zaljev.

Riječ je o rješenju zajednice obalnih općina Koper iz 1997. godine u kojemu je, kako precizira slovenska tiskovna agencija STA, kao područje u kojemu love ribari iz spomenutih općina naveden prostor od "Debelog Rtiča" (u Sloveniji) do rta Savudrija (u Hrvatskoj), a Hrvatska se na to rješenje nije žalila i ono je vrijedilo i 26. lipnja 1991., na dan kad su se obje države osamostalile iz bivše Jugoslavije.

Rješenju je, navode slovenski izvori, priložena i karta ribolovnog područja u kojoj nema "crte sredine" koja dijeli slovenski i hrvatski dio zaljeva po polovici zaljeva.

Uz taj dokument, slovenski će pregovarači u eventualnoj arbitraži podastrijeti i odluku kojom je "godinu dana pred osamostaljenje" Slovenije proglašen "prirodni park Sečovlje".

Kako navodi STA, to bi mogli biti dokazi arbitraži da je parafirani sporazum Drnovšek - Račan kompromis jer on predviđa da jedan manji dio zaljeva pripadne Hrvatskoj.

To su zapravo sve, navodi STA, "povijesne okolnosti koje uzimaju u obzir međunarodne konvencije te mogu biti pregovarački adut da se pregovori o granici između dviju država vrate na početak ili da se ipak ide na arbitražu", navodi se u prilogu o dokumentima otkrivenim u znanstveno-istraživačkom centru Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

(Hina) fl rt

Pročitajte više