Tvorac ovce Dolly želi klonirati ljudske embrije

BRITANSKI znanstvenik koji je stvorio ovcu Dolly, prvog kloniranog sisavca, tražio je dozvolu za kloniranje ljudskih embrija u nadi da će pronaći lijek za neuromotoričke bolesti.

Ian Wilmut tražio je od Britanskog odbora za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) dozvolu za kloniranje stanica ljudi oboljelih od spomenutih bolesti kako bi otkrio na koji način se razvijaju te stanice.

Dobije li pozitivan odgovor, bit će to druga dozvola za kloniranje izdana u Velikoj Britaniji. U kolovozu je HFEA dala dozvolu znanstvenicima sa sveučilišta u New Castleu koji nastoje iz ljudskih embrija izdvojiti matične stanice kako bi izučavali liječenje bolesti poput Alzheimerove, Parkinsonove bolesti i dijabetisa.

Neuromotoričke bolesti pogađaju motoričke centre u mozgu i leđnoj moždini. To su živčane stanice pomoću kojih mozak, u obliku električnih signala, šalje naredbe mišićima. Kloniranje u svrhu stvaranja kopija ljudskih beba je u Britaniji zabranjeno, ali je terapeutsko kloniranje legalno od 2002. godine.

(Hina) xvk ydgk

Pročitajte više