Tvornica Rockwool dimi i kad ne radi?

I DOK glasnogovornica potpićanske tvornice Rockwool, Anđelka Toto Ormuž, tvrdi kako tvornica ne radi od 22 do 3 sata ujutro, mještani se pitaju kako se, dok tvornica ne radi, iz nje može dimiti.

Naime, kako javlja Regional Express, u vrijeme dok tvornica službeno "ne radi", iz jednog dijela tvornice, mještanima poznatog kao "kupolna peć", sinoć je sukljao gusti dim.

Laži koje im se serviraju iz tvornice, dozlogrdile su mještanima, koji revno prikupljaju dokazni materijal pa su tako, tijekom cijele noći, dežurali ispred tvornice i fotografirali aktivnosti koje su se ondje odvijale u vrijeme dok tvornica treba biti zatvorena.

Unatoč tome što su iz tvornice priopćili kako će ubuduće paziti da ne zagađuju zrak, Potpićan je u 6 sati bio obavijen gustim dimom, a u zraku se osjećao jak miris metala. Šokirani mještani su nazivali službu 112, u nadi da će nadležni organi poduzeti mjere u sprječavanju daljnjeg zagađenja okoliša.

"Zadovoljni smo s probnim radom naše tvornice u prvom tjednu"

"Prvi tjedan probnog rada protekao je prema našim planovima i očekivanjima. Jako smo zadovoljni radom svih dijelova našeg proizvodnog pogona. Kamena vuna koja je silazila s naše trake iznimno je visoke kvalitete", izjavio je Marco Boi, tehnički direktor. "Danas najkasnije do 16 sati zaustavit ćemo probni rad naše tvornice te ćemo ponovno nastaviti s radom oko podneva u ponedjeljak", dodao je.

"Svakako bismo htjeli naglasiti da je Rockwool društveno odgovorna tvrtka koja se brine za zaštitu ljudskog zdravlja i okoliša. Primjerice, izolacijski proizvodi koje Rockwool Grupa proda u jednoj godini, će tijekom svog vijeka trajanja, smanjiti emisije ugljičnog dioksida za više od 200 milijuna tona. Poznato je da je ugljični dioksid, kao staklenički plin, jedan od glavnih uzroka klimatskih promjena u svijetu. Potvrda uspješnog probnog rada tvornice su i parametri ispušnih plinova koje mjere instrumenti koje nadgleda Ministarstva zaštite okoliša. Vrijednosti svih parametara su u skladu sa zakonskim propisima. Primjerice, amonijak je tijekom noći varirao između 1 i 30 mg/Nm3, a dozvoljena granica je 100 mg/Nm3. Dakle, mi u Rockwoolu poštujemo sve zakonom propisane vrijednosti koje su od početka rada ispod graničnih vrijednosti", poručuju iz tvornice.

"Isto tako, provjerili smo vrijednosti koje su zabilježene na pokretnim imisijskim stanicama, koje mjere kvalitetu zraka u okolici tvornice, u Čambarelićima i Zajcima. Vrijednost sumporovodika u Čambarelićima i Zajcima ovoga trenutka iznosi 0,6 µg/m3 odnosno 0,4 µg/m3 a granična, dakle zakonom dozvoljena vrijednost iznosi 7 µg/m3, a tolerantna vrijednost 8,8 µg/m3. Nadalje, vrijednosti sumporovog dioksida koje pokazuju mjerni instrumenti u ovim stanicama su osam puta manje od graničnih vrijednosti", dodaju.

I.M.
Foto: Regional Express

Pročitajte više