Tvrtka Amway i američka vlada za razminiranje škole u Žrnovnici

AMERIČKA tvrtka Amway, koja ima predstavništvo i u Hrvatskoj, financirat će zajedno s američkom vladom projekt razminiranja okolice osnovne škole u Žrnovnici, priopćilo je u petak američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Taj je zajednički projekt rezultat želje tvrtke Amway da bude uključena u proces razminiranja u Hrvatskoj.

Kako se navodi u priopćenju, osnovna škola u Žrnovnici izabrana je jer mine predstavljaju dnevnu opasnost za školsku djecu. Dio minskog polja leži samo nekoliko metara od škole, a projekt razminiranja odnosi se na 50.000 četvornih metara.

Budući da je područje koje treba biti razminirano veće nego što se mislilo na početku, američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin pristao je da se manjak sredstava nadoknadi iz fonda američke vlade.

Tvrtka Amway je sakupila 15.000 dolara zahvaljujući individualnim donacijama svojih članova, a američka je vlada uplatila preostala potrebna sredstva. Ukupna vrijednost donacije je 30.000 dolara, navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva.

Predaja donacije bit će održana u ponedjeljak u Splitu u nazočnosti Rossina, predstavnika tvrtke Amway, savjetnice za razminiranje u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova Dijana Pleština, kao i gradonačelnika Splita Slobodana Beroša.

Očekuje se da će projekt razminiranja početi u lipnju kada završi nastava, te da će trajati mjesec dana.

Ovo je prva donacija tvrtke Amway za razminiranje u Hrvatskoj, a američka je vlada do sada donirala više od 40 milijuna dolara za hrvatske napore razminiranja u posljednjih pet godina, stoji u priopćenju američkog veleposlanstva.

Pročitajte više