U 20 godina iz Drniša odselila polovica stanovništva

Screenshot: HRT

IZUMIRANJE stanovništva ili "bijela kuga" posebno pogađa područje Drniša, koje je samo u posljednjih 20 godina izgubilo pola stanovništva. Oni koji su ostali, tvrde da potencijala za razvoj drniškog kraja ima, no bez pomoći države ne mogu ga iskoristiti.

"Na ovome je području 1961. godine živjelo 38.000 ljudi, a danas samo 11.000", kaže Stipe Ramljak, profesor povijesti. Razlozi za to su između ostaloga socio-ekonomski, piše HRT. 

Budućnost u obnovljivim izvorima energije

No ovaj kraj ima budućnost, tvrde Prominci. Sunce i vjetar idealni su za obnovljive izvore. Tako je  projekt solarne elektrane, vrijedan 100 milijuna eura, na čekanju - već pet godina.

"Ovo ljeto je 60% električne energije Hrvatska uvozila, po znatno većoj cijeni nego je tržišna. Po tim cijenama mogli ste ovdje imati, ne samo našu elektranu, nego još nekoliko takvih elektrana", kazao je investitor Aljoša Pleić.

Proizvodnja sira u Oklaju hrani 60-ak obitelji, ali ni njima nije lako, kažu.

U deset godina nestalo je oko 300 školaraca iz ovog kraja. U oklajskoj osnovnoj školi sada ih je 57.

Ne odustaju

Prominska uzdanica je turizam, a poseban hit - spavanje u stogodišnjim bačvama. Državi poručuju da je krajnji čas da pomogne njihovom kraju, jer oni od njega ne žele odustati.

Pročitajte više